Mlékomaty jsou „out“, do módy přišly vejcomaty

Místo mlékomatů přišly do módy vejcomaty (zdroj: ČT24)

Dříve rozšířené mlékomaty mizí. V Česku jich zbylo asi sedmdesát, tedy polovina původního počtu. Místo toho vznikají na místě automaty na jiné produkty – třeba vejce.

Do jednoho automatu se vejde 60 plat vajec, fungují 24 hodin denně a odbyt je velký. „Lidi nakupují i kolem třetí hodiny ráno. Trvanlivost vajec je obecně 28 dní od snášky, ale snažíme se, aby tam nebyla déle než sedm dní,“ konstatoval majitel Statku Dvořák Josef Dvořák.

Jeden automat stojí zhruba dvě stě tisíc. Teď jich kolem Prahy funguje pět. Dalších pět chtějí přikoupit. „Pořád doufám, že si na sebe vydělají, protože pořizovací cena není nízká,“ podotkl Dvořák.

Zato automat na mléko je poslední, který zemědělci ve stejné obci provozují. Dalších pět zrušili kvůli jejich ztrátovosti. „Po asi čtyřech letech provozu jsme prodělali skoro dva miliony korun, tak jsme byli nuceni automaty z Prahy stáhnout,“ konstatoval předseda AGRO Jesenice Josef Kubiš.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ani poslední mlékomat prý není výdělečný. Využívají ho hlavně lidé z okolí. Litr čerstvého mléka vyjde na sedmnáct korun.

Zemědělci a hlavně menší farmáři prodávají v automatech také med nebo třeba těstoviny. „Hledáme všechny možné cesty jak zkrátit tu cestu přímo k zákazníkovi a jedna z nich jsou samozřejmě i mlékomaty, prodej ze dvora,“ říká šéf Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Jenže projekty nejsou podporovány finančně, a tak jsou zemědělci odkázáni jen na trh a chování zákazníků.