Virtuální sídla vzkvétají, i když na daňové kontroly už nezabírají

UDÁLOSTI: Každý rok přibývají desítky firem s virtuální adresou (zdroj: ČT24)

I když podle finančních úřadů již firmy nemohou tím, že uvedou své sídlo ve velkém městě, snáze unikat jejich pozornosti, takzvaná virtuální sídla jsou stále velmi oblíbená. Vyplývá to z nového průzkumu v obchodním rejstříku. V malých kancelářích v centrech velkých měst často mají sídla stovky i tisíce společností. Za výhodu považují, že je pak méně administrativně zatěžuje, když stěhují své skutečné kanceláře.

Rybná, Kaprova nebo Lidická. To jsou ulice v centru Prahy a Brna. Podle toho, kolik zde sídlí firem, by mělo jít o dlouhé bulváry plné velkých administrativních budov. Skutečnost je ale jiná. Stovky společností často sídlí v jedné malé kanceláři.

Rekordmanem je dům v pražské Rybné, kde sídlí 3700 firem. Budova je v bezprostřední blízkosti Staroměstského náměstí, jde tedy o velmi lukrativní adresu. Ve „sdílené“ kanceláři je ale k zastižení pouze jedna žena, která zprostředkuje komunikaci s firmami samotnými. To je jedna ze zákonných povinností, někdo musí jednak zajišťovat kontakt s veřejností, jednak přebírat poštu. Součástí sídla musí být také řádné označení na viditelném místě. V Rybné to zajišťuje monitor na chodbě.

V minulosti se o fiktivních sídlech hovořilo jako o nástroji k unikání před daňovými kontrolami. Ve velkých městech byla pravděpodobnost kontroly mnohem nižší než ve městech menších. To však již není aktuální. Jak připomněla spoluautorka průzkumu virtuálních sídel Lenka Šafránková, od minulého roku přicházejí kontroly nikoli podle toho, kde jsou formální sídla, ale kde firmy skutečně působí.

Dnes společnosti zdůvodňují své přihlášení na adresu, kde ve skutečnosti své kanceláře nemají, zejména administrativním usnadněním. Skutečné kanceláře se v některých případech velmi často stěhují. „Stěhování znamená pokaždé změnu sídla, což nám nepřijde úplně košer pro nás jako pro mladou firmu pořád to řešit s právníky,“ zdůvodnil vytvoření stálého virtuálního sídla obchodní ředitel společnosti Business Animals David Kolář.

Podle průzkumu obchodního rejstříku lze najít virtuální sídla ve všech větších městech. Téměř polovina firem potom má i díky „hromadným“ kancelářím sídlo v Praze.