STOP zadlužování: Češi se do půjček nehrnou, výjimkou je bydlení

Praha - Češi už se nechtějí víc zadlužovat. Méně si proto půjčují třeba na dovolenou nebo na spotřební zboží. Naopak nejčastěji jsou ochotni požádat o peníze na bydlení, podnikání nebo studium. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si ale i tyto půjčky neberou už tolik jako dřív. Průzkum se uskutečnil od 14. do 21. ledna a zúčastnilo se jej 1 032 lidí starších 15 let.

Většina Čechů si pořád chce půjčovat na bydlení. Právě tato půjčka je přijatelná pro 85 procent Čechů. Stejně je to ale o pár procent méně než loni. Stále tak roste počet lidí, kteří si už odmítají půjčit i na bydlení.

Na dovolenou by si letos půjčila jen desetina dotázaných. Pro celých 88 procent dotázaných je přitom zadlužení kvůli rekreaci nepřijatelné. 

Dluhy domácností v ČR u bank a finančních institucí se za poslední loňský měsíc podle údajů České národní banky meziměsíčně zvýšily o téměř 6,8 miliardy korun na 1,162 bilionu korun a meziročně byly vyšší o zhruba 43,8 miliardy korun.

Podle vedoucího partnera sektoru finančních služeb PwC Petra Kříže rostly dluhy českých domácností řádově nižším tempem než v předchozí dekádě, ale stále rychleji než inflace, nebo dokonce ceny nemovitostí, na jejichž nákup padá největší část tohoto dluhu.

České bankovky
Zdroj: ČT24/ČNB

Míra zadlužení českých domácností je ale v evropském měřítku spíše podprůměrná a ani zvýšený počet těch, kteří se dostali do potíží se splácením, prý zatím nevyvolává obavy o stabilitu bankovního sektoru.

Podle CVVM splácí své půjčky stejně jako loni obtížně 17 procent dotázaných. Velmi obtížné je pak splácení pro 41 procent lidí.

Češi spoří častěji než ostatní Evropané. Peníze na stranu si dávají víc než tři čtvrtiny z nich. Jde ale jen o menší částky. Průměrně má česká domácnost k dispozici asi sto tisíc korun, z nichž by dokázala žít zhruba 3 měsíce. Vyplývá to z průzkumu Svět spoření banky ING. Na 90 procent Čechů přitom vnímá svou finanční situaci jako stejnou nebo horší než před rokem. S výší svých úspor je spokojena jen asi čtvrtina Čechů.

Češi nejsou s výší úspor spokojeni

„Pokračující nepříznivá ekonomická situace se v loňském roce odrazila i na zhoršujícím se vnímání stavu osobních financí. Trochu paradoxní situace tak nastává při výpovědích našich spoluobčanů, kteří jsou na jednu stranu nejspořivějším evropským národem, na stranu druhou však je jejich spokojenost s vlastními úsporami jedna z nejnižších,“ komentoval data ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR Libor Vaníček.