Dětské skupiny jsou hudbou budoucnosti, snadno ale dosáhnou na dotace

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí chce podpořit čtvrtmiliardou z fondů EU vznik dětských skupin v českých podnicích, které by v budoucnu mohly nahradit firemní školky. Nabízí totiž provozovatelům úsporu až 600 tisíc a rodičům velké úlevy na dani.

O dotace na projekt dětských skupin zažádalo prvních 35 firem z celého Česka. V budoucnu tak zřejmě nabídnou svým zaměstnancům nový benefit, školky přímo v sídle společnosti. Jednou z firem, kde budou chodit rodiče s dětmi do práce, je Letiště Vodochody. 

Ze čtvrtmiliardy se zatím vyklubalo jen 70 milionů

Pilotní projekt dětské skupiny v současné době existuje pouze na MPSV. A právě sem se jezdí firmy a instituce inspirovat, jak podobné dětské skupiny založit právě u nich ve firmě. Evropské fondy přitom uvolnily na projekt tuzemských dětských skupin čtvrt miliardy. A téměř všechny firmy zažádaly o dotaci v nejvyšší možné výši, tedy o dva a půl milionu korun. Přesto ale většina peněz zůstane nevyužita. 

Miloslav Macela, ředitel odboru rodiny a ochrany práv dětí, MPSV:

„Těchto 35 projektů představuje 70 milionů korun. To znamená, že tam ještě zbývají finanční prostředky a my teď budeme jednat s příslušným evropským fondem, jak tyto prostředky využít.“ 

Společnosti, které o dotace zažádaly, musí s realizací projektu začít nejpozději do 1. července. „V druhé polovině roku by ty organizace mohly čerpat finanční prostředky,“ dodává Macela. 

Dětské skupiny a jejich dotace (zdroj: ČT24)

Výhody přinesou dětské skupiny jak samotným zaměstnavatelům, tak i rodičům. „Firmy, které by si dětské skupiny zřídily, mohou dostat daňové zvýhodnění, a stejně tak rodiče,“ vysvětluje mluvčí MPSV Štěpánka Filipová. 

Jména firem, které dotací získají, zveřejní ministerstvo nejpozději do třech měsíců. Dveře v prvních dětských skupinách by se tak mohly otevřít už na podzim letošního roku.