Miliardář Vítek chce kralovat firmě Ablon

Londýn - Miliardář Radovan Vítek chce ovládnout maďarskou developerskou společnost Ablon. Píše to britský list The Independent. Už teď patří Vítek k významným akcionářům, za kontrolu nad podnikem nabízí podle listu necelých 31 milionů liber (zhruba 909 milionů korun). Podle správní rady i menších akcionářů firmy je to ale málo. Ablon má kanceláře i v České republice a dalších zemích střední Evropy.

Ablon staví nákupní centra, hotely a kancelářské budovy. S jeho akciemi se obchoduje na burze v Londýně, kde firma při debutu v roce 2007 získala asi 100 milionů liber (téměř tři miliardy korun). Hodnota firmy se pohybovala kolem 250 milionů liber (přes sedm miliard korun).

The Independent napsal, že Vítek učinil nabídku na ovládnutí Ablonu tento měsíc, a to prostřednictvím své firmy Czech Property Investments (CPI). Šéf společnosti Ablon Alex Borrelli listu řekl, že částka, kterou Vítek za přebrání kontroly nad podnikem nabízí, neodpovídá jeho reálné hodnotě.

Ablon zasáhla hospodářská krize, toho chce prý Vítek využít

Jeden z investorů dokonce podotkl, že se Vítek snaží využít současných špatných tržních podmínek a ovládnout firmu v době, kdy je její hodnota nízká. Ablon byl založen před 20 lety, nicméně od vstupu na burzu jeho portfolio evropských realit podle listu The Independent zasáhly dopady hospodářské krize. Tržní hodnota firmy se tudíž v současné době blíží 30 milionům liber.

Vítek patří k nejbohatším lidem ve střední a východní Evropě, je například ve vedení developerské společnosti Orco. Miliardář navíc tento měsíc rezignoval na funkci ve správní radě Ablonu. Vlastní asi 22 procent akcií podniku, 24 procent vlastní rakouská banka Volksbank a dalších 28 procent má podnikatel Uri Heller. Ten firmu v roce 1993 v Budapešti zakládal. Investoři spekulovali o tom, že Vítek a Heller by mohli jednat ve shodě. Heller byl výkonný ředitelem Ablonu až do loňského roku, než byl na mimořádné valné hromadě odvolán.

Pražská budova Meter Centre Office Park patří právě Ablonu

Ablon Group Limited působí kromě Maďarska také v Česku, Rumunsku a Polsku. V Praze jí patří například kancelářská budova Meter Centre Office Park v Karlíně. Společnost plánovala také rozsáhlý bytový a kancelářský projekt ve Vysočanech.

Vítkova CPI patří k největším realitním investorům v Česku. Vlastní více než 12 tisíc nájemních bytů, a je tak po společnosti RPG Byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi. CPI dále kontroluje a spravuje stovky tisíc metrů čtverečních obchodních ploch a kanceláří, vlastní hotely a sklady.