Živnostníci žádají odvolání Štěcha. Ten prohlásil, že by jim zvýšil odvody

Události ČT24: Štěch vyvolal kontroverzi. Zaorálek musel ujišťovat, že zvyšování odvodů živnostníkům neplánují (zdroj: ČT24)

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) požaduje odvolání předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD), který mluvil o zvýšení odvodů pro živnostníky jako způsobu, jak získat zaměstnance pro tuzemské firmy. Asociace to uvedla na svém webu. Štěchova čtvrteční slova na sjezdu odborového svazu Kovo v Olomouci asociace považuje za skandální a za zatím nejbrutálnější útok na živnostníky posledních let. Jeho slova kritizují také opoziční ODS, TOP 09 či prezidentský kandidát Michal Horáček.

Zvýšení odvodových podmínek pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) na úroveň nyní platnou pro zaměstnance by podle Štěcha firmám v Česku mohlo zajistit příliv až několika desítek tisíc pracovníků. Uvedl, že si živnostníků váží, protože jsou to lidé, co se o sebe umějí postarat. „Mezi skutečnými živnostníky a skutečnými podnikateli je mnoho pseudo-, kteří tam jsou jenom proto, že mají trvale lepší odvodové podmínky. Platí pouze jednu třetinu pojištění zdravotního a sociálního a to je enormně velká výhoda oproti zaměstnancům,“ dodal ale.

Řešení, o kterém mluvil Štěch, je podle asociace malých a středních podniků a živnostníků populistický předvolební výkřik, který nemá žádný racionální základ a jeho zavedení by ohrozilo infrastrukturu venkova a regionů, kde drobní živnostníci vytvářejí základní obslužnost. „Způsob, jakým se rozhodl druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi řešit pracovní trh, považuje AMSP jak z pohledu ekonomického, tak sociálního za naprosto diletantský,“ píše asociace na webu.

„Takovéto prohlášení je naprosto nezodpovědné. Již nejde dále zvyšovat odvodové zatížení, uvědomme si, že jsou to lidé, kteří taky nemají vlastní dovolenou,“ podotknul prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

V pátek se Štěch snažil kontroverzi mírnit. „Moje vyjádření nebylo namířeno proti živnostníkům, jejich práce si velmi vážím a vždy podporuji zákony, které jim jdou vstříc,“ uvedl Štěch. Reagoval tím pouze na nerovnost v míře odvodů sociálního a zdravotního pojištění u zaměstnanců a u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a také na nedostatek pracovních sil, uvedl. 

Oznámil také, že nebude navrhovat zvýšení těchto odvodů na úroveň odvodů zaměstnanců. „Jsem však naprosto přesvědčen o nutnosti o věci otevřeně a seriózně diskutovat a hledat východiska, byť vím, že i v sociální demokracii se mnou někteří nesouhlasí,“ dodal Štěch.

Proti výroku se ohradila ODS, TOP 09  i prezidentský kandidát Horáček

Kritika čtvrtečního výroku ale přišla i z politické úrovně. „Vypadá to, že 'nová' ČSSD přichází se stále stejnými nápady. Zatímco nedávné plány Bohuslava Sobotky zvyšovaly daně kvalifikovaným zaměstnancům s nadprůměrným platem, nyní chtějí zvyšovat daně živnostníkům,“ uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura v tiskové zprávě. Dodal, že být živnostníkem je podle ČSSD špatné a tato činnost by se měla trestat.

Není překvapivé, že to od Štěcha zaznívá. Spadá to do politiky vládních stran. Z honu na živnostníky a drobné podnikatele si vláda udělala svou prioritu.
Markéta Pekarová Adamová
místopředsedkyně TOP 09

„To je ale nápad, panečku. Já bych jim rovnou zakázal podnikat, to by bylo jednodušší,“ napsal k Štěchovým slovům ironicky na Twitteru místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Horáček na Facebooku uvedl, že Štěch přišel s antisystémovým návrhem, místo aby se snažil o konstruktivní řešení. „Já chci ČR s maximálně diverzifikovanou ekonomikou postavenou na vlastních úspěšných podnikatelích,“ napsal Horáček.

Pekarová Adamová (TOP 09): Zapadá mi to do mozaiky toho, co se tady čtyři roky proti živnostníkům díky této vládě děje (zdroj: ČT24)

Výrok ale kritizuje například i poslanec ČSSD Jeroným Tejc, který kvůli nesouhlasu s vedením strany nebude letos obhajovat mandát. „Chce Milan Štěch dorazit živnostníky, nebo ČSSD? V posledních týdnech mi připadá, že někteří kolegové soutěží o to, kdo sociální demokracii oslabí víc. Dva dny před programovou konferencí,“ připomněl sobotní akci, kde ČSSD představí svou kampaň a hlavní programové myšlenky.

Nápad Štěcha se nelíbí ani ministrovi vnitra Milanu Chovancovi, který ho nepovažuje za realistický. Chovanec, který se ve čtvrtek po odchodu premiéra Bohuslava Sobotky z funkce předsedy ČSSD ujal vedení strany, na Twitteru uvedl, že jsou jiná důležitá témata. 

Proti věci je i budoucí tvář strany Lubomír Zaorálek. „Sociální demokracie nemá v úmyslu zvyšovat daňové zatížení živnostníků a malých podnikatelů, spíš je to naopak, chceme jim ty podmínky zlepšit,“ řekl.

Za nepřijatelné pak vyjádření označil ministr zemědělství Marian Jurečka. „Sociální demokracie se rozhodla politicky definitivně zničit,“ uvedl na Twitteru. Podobně příkrý byl šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. „Tak už se zbláznil i druhý nejvýznamnější ústavní činitel pan předseda Senátu Štěch,“ napsal na stejné sociální síti.

Předseda AMSP Karel Havlíček se v nejbližších dnech sejde s předsedy politických stran zastoupených v Senátu a navrhne, aby se zvážilo jednání o odvolání Štěcha z funkce. „Zdvojnásobit desetině populace České republiky odvody jenom proto, že se někdo domnívá, že mezi nimi jsou i tací, kteří podnikáním skrývají běžný pracovní poměr, je neuvěřitelný návrh,“ uvedl Havlíček. Štěchův návrh je podle něj přímým útokem proti většině poctivých živnostníků.

Sociální demokraté neřeší podobné problémy poprvé, v roce 2013 se musel za svá slova ze sjezdu ČSSD omlouvat pozdější ministr průmyslu Jan Mládek, který prohlásil, že živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění a parazitují na zaměstnancích.