Česká republika „ve zdraví“ vyvázla z arbitráží s ArcelorMittal

Praha - České republice se po letech sporů podařilo dohodnout se společností ArcelorMittal na ukončení všech arbitráží. Přední český ocelář stáhne žaloby, ve kterých požadoval zaplacení 26 miliard korun. Česká republika mu za to prodá 11procentní podíl ve firmě ArcelorMittal Ostrava. Hodnota tohoto balíku akcií se odhaduje zhruba na 7 miliard korun. Dohodu musí ještě schválit vláda. Názory zúčastněných i analytiků hovoří o akceptovatelné domluvě.

„Máte-li možnost se dohodnout tak, že neplatíte žádnou kompenzaci a ani právní náklady druhé strany, tak je v zájmu rozumně uvažující žalované strany se dohodnout,“ okomentoval závěry dohody ředitel mezinárodně právního odboru Ministerstva financí Radek Šnábl.

„Nemyslím si, že bychom to mohli hodnotit jako vítězství jedné nebo druhé strany, je to rozumný kompromis a je dobře, že k takové dohodě došlo,“ uvedla Věra Breiová, mluvčí ArcelorMittal.

„Stát na tom vydělal, cena, za kterou měl tehdy Mittal akcie pořídit byla v řádech stovek milionů a dnes je možné tento balík pořídit za 8,7 miliard,“ shodnotil dohodu jako vítězství státu analytik Cyrrus Jan Procházka.

„Pro Mittal je také otázka zda by v arbitráži uspěl, a i náklady pro něj by nebyly dobré. Také zde chce zřejmě podnikat, a kdyby zde podnikal v atmosféře absolutního nepřátelství, tak by to pro něj nebylo příjemné,“ říká redaktor Petr Korbel.

Vleklé spory Česka s ocelářskou firmou začaly v roce 2005. Vedení společnosti ArcelorMittal se tehdy nelíbilo, že ji stát vyloučil z privatizace železáren Vítkovice Steel. Na ukončení sporů se začalo blýskat loni v říjnu, když o možnosti smíru jednal ministr financí Miroslav Kalousek s majitelem ocelářské firmy Lakšmím Mittalem.

V březnu letošního roku vyhrála Česká republika jinou arbitráž se skupinou ArcelorMittal. Ocelář v ní usiloval o zaplacení 5,79 miliardy korun za 14procentní balík akcií Nové huti, který stát podle něj bezdůvodně zadržoval.

Další „křížek“ se soudy ale stát opět čeká. Největší  tuzemská dřevařská firma CE WOOD po státu požaduje 2,5 miliardy korun kvůli údajné diskriminaci a korupci při zadávání veřejných zakázek státním podnikem Lesy ČR.