Komerční bance loni stoupl zisk téměř o polovinu

Praha/Paříž – Komerční bance se v loňském roce dařilo – její čistý zisk meziročně stoupl o 46,4 procenta na 14,2 miliardy korun. Představenstvo banky navrhne dozorčí radě a valné hromadě vyplatit dividendy za 8,687 miliardy korun, což činí 230 korun na akcii. Francouzská matka Soicété Générale se naopak ve 4. čtvrtletí loňského roku propadla do ztráty.

Celkové provozní výnosy Komerční banky loni meziročně klesly o 0,2 procenta na 32,7 miliardy korun. Výnosy z finančních operací vzrostly, zatímco výnosy z poplatků i nadále klesaly. Klesaly také čisté úrokové výnosy v důsledku nízkých tržních úrokových sazeb. Objem úvěrů poskytnutých klientům Skupiny KB v roce 2012 vzrostl o 4,1 procenta na 469,1 miliardy korun.

„Celkově hodnotíme čísla Komerční banky jako mírně lepší proti očekáváním. Část investorů ale může být zklamána nižším výplatním poměrem, což může tlumit pozitivní tržní reakci,“ komentoval výsledky analytik Patria Finance Tomáš Tomčány. Akcie banky reagovaly na zveřejněné výsledky posílením, před 13:00 byly silnější o dvě procenta na 3 927 korun za akcii.

Výše dividendy představuje výplatní poměr 62,7 procenta z čistého zisku náležejícího akcionářům banky. To odpovídá hrubému dividendovému výnosu 5,7 procenta při porovnání s uzavírací cenou akcie na konci roku 2012.

Skupina KB ke konci loňského roku obsluhovala 2,5 milionu klientů. Samotná Komerční banka měla 1,602 milionu klientů (meziročně beze změny). Z toho 1,343 milionu byli občané a dalších 259 000 zákazníků bylo z řad podnikatelů, firem a korporací. Stavební spořitelna Modrá pyramida obsluhovala 609 000 zákazníků a penzijní připojištění u Penzijního fondu KB využívalo 571 000 lidí. Služeb společnosti ESSOX využívalo 266 000 aktivních klientů.

Ve 4. čtvrtletí loňského roku dosáhla Komerční banka čistého zisku 3,1 miliardy korun, ve stejném období předchozího roku hospodařila se ziskem 2,5 miliardy korun. Čisté provozní výnosy v loňském 4. čtvrtletí činily téměř osm miliard korun, ve 4. čtvrtém čtvrtletí 2011 byly 8,4 miliardy korun.

Société Générale dál bojuje s následky krize eura

Francouzský finanční ústav Société Générale se ve čtvrtém čtvrtletí propadl do ztráty 476 milionů eur (asi 12 miliard korun). Banka se potýká s problémy v eurozóně a uvedla, že bude v příštích třech letech pokračovat ve snižování nákladů. O rok dříve banka vytvořila zisk 100 milionů eur. Ke čtvrtletní ztrátě Société Générale, která je druhou největší bankou ve Francii, přispěly i jednorázové odpisy majetku.

Výsledek za čtvrté čtvrtletí je mnohem horší, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že ztráta dosáhne jen 237 milionů eur.