Další obří pokuta za manipulaci se sazbami LIBOR – tentokrát pro RBS

Londýn - Regulační úřady ve Spojených státech a Velké Británii vyměřily britskému finančnímu úřadu Royal Bank of Scotland (RBS) pokutu 615 milionů dolarů (asi 11,7 miliardy korun) za účast na manipulaci s globální úrokovou sazbou LIBOR, jež je klíčovou sazbou, od které se odvíjí cena většiny úvěrů. RBS už je přitom po UBS a Barclays třetí bankou, která byla v tomto mezinárodním skandálu usvědčena.

Americká Komise pro obchodování futures kontraktů (CFTC) uvedla, že RBS předkládala nepravdivá data o vývoji úrokových sazeb, aby mohla upřednostnit vlastní zájmy. Z toho pak měla prospěch převážně obchodní divize banky. Podle předsedy banky Philipa Hamptona je to „smutný den pro RBS“. „Byly odhaleny vážné nedostatky v našich systémech a kontrolách, ale také integritě malé skupiny našich zaměstnanců,“ podotkl Hampton s tím, že je nyní nutné „napravit kulturu v bankovním sektoru“.

Pochybení se mělo týkat řady zaměstnanců a probíhalo několik let. Vyšetřovatelé zjistili, že se obchodníci z RBS dohodli s dalšími obchodníky na manipulaci se sazbami mezi lety 2006 a 2010. V praxi to fungovalo tak, že vydělávali peníze investováním do úrokových swapů - finančních nástrojů, které umožňují vsadit na úrokové sazby, jež mohou být ovlivněny právě sazbou LIBOR.

Ředitel investičního bankovnictví RBS odchází, o ničem ale nevěděl

RBS uvedla, že ředitel jejího investičního bankovnictví John Hourican je srozuměn s tím, že z banky odejde. Manipulace se totiž dopustili jeho podřízení. RBS uvedla, že Hourican se nezákonných praktik sám neúčastnil a nevěděl ani, že se jich dopouštějí jeho podřízení.

RBS
Zdroj: Oli Scarff/ISIFA/Getty Images

Samotná pokuta přesahuje 460 milionů dolarů. RBS ale zároveň přistoupila na to, že se americkému ministerstvu spravedlnosti přizná k odpovědnosti za nedovolené jednání a přijme finanční trest ve výši asi 150 milionů dolarů. Vedle toho slíbila spolupráci na objasnění skandálu. Banka také připustila podvodné jednání v Japonsku.

„To, co se stalo v RBS a dalších bankách, je naprosto nepřijatelné,“ řekl novinářům britský ministr financí George Osborne. „Já jsem trval na tom, aby to byli bankéři, nikoli daňoví poplatníci, kdo ten účet zaplatí,“ dodal ministr. „Lidé, kteří překročili zákon, mu teď naplno budou čelit. V roce 2013 naše reformy změní zlost našich občanů na pozitivní sílu změn,“ poznamenal Osborne. Ten už v pondělí pohrozil velkým bankám, že je nařídí rozdělit, pokud dostatečně neoddělí retailové a investiční bankovnictví. Právě s tím investičním mohou být spojena značná rizika.

Desítky miliard - tolik zaplatí i další banky UBS a Barclays

Skandálu s manipulací s touto sazbou se nevyhnula ani největší švýcarská banka UBS, která se dohodla s úřady v USA, Británii a Švýcarsku, že zaplatí pokutu 1,5 miliardy dolarů (28,5 miliardy korun).

Problém měla také britská banka Barclays. Ta od americké Komise pro termínové obchodování s komoditami dostala největší civilní pokutu, jakou kdy úřad udělil - 450 milionů dolarů (9,3 miliardy korun). Skandál kolem sazby LIBOR navíc stál místo tehdejšího ředitele banky Roberta Diamonda.

LIBOR se používá jako měřítko velkého množství finančních transakcí ve světě v hodnotě stovek bilionů dolarů od kreditních karet přes hypotéky po složité deriváty. Sazba se vypočítává denně na základě sazeb hlášených jednotlivými bankami.