Velká Británie, pro Poláky země zaslíbená

Londýn - Hned po angličtině je ve Velké Británii nejvíce slyšet polštinu. Počet Poláků, kteří se do země stěhují, totiž neustále roste. Nejčastěji přicházejí za prací a vyšším platem, protože minimální mzda je v Polsku poloviční.

Mnoho ulic ve Spojeném království má nápisy v polštině a obchody s polskými potravinami. Nakupují v nich hlavně Poláci, kteří tu žijí. Od vstupu Polska do Evropské unie v roce 2004 se jejich počet vyšplhal přibližně na půl milionu. 

Mladí Poláci se přizpůsobili rychle 

„Poláci, kteří přišli do Anglie, se naučili anglicky poměrně rychle. Hlavně ti mladí. Když chcete dobrou práci a něco si vydělat, musíte umět perfektně anglicky,“ říká majitel polského supermarketu Wladyslaw Mleczko. 

Poláci v Británii (zdroj: ČT24)

Poláky láká hlavně vidina zaměstnání a vyššího platu. Minimální mzda ve Velké Británii je totiž jednou taková než v Polsku. Přitom je na tom ale polská ekonomika v porovnání s britskou lépe - v minulém roce rostla o dvě procenta. 

Polský imigrant

„Žije se nám tady opravdu dobře. V Polsku jsme se tak nikdy neměli. I vztahy s místními jsou v pořádku. Můžu říct, že tu jsme šťastní.“ 

Od příštího roku bude navíc jednodušší získat práci v členských státech unie i pro její nejnovější členy, tedy Rumunsko a Bulharsko. Velkou Británii tak možná čeká nová vlna přistěhovalců.