Rusové už německé maso nechtějí, prý nesplňuje předpisy

Moskva – Rusko zastavilo dovoz masa z Německa. Týká se to chlazeného vepřového, hovězího i kuřecího. Podle ruské veterinární inspekce nejde o reakci na konkrétní zdravotní hrozbu. Agentura Interfax ale uvedla, že německé maso nesplňuje ruské veterinární a zdravotní předpisy. Německo se zatím k záležitosti staví zdrženlivě. Zřídilo už ale speciální styčný štáb, který má propříště koordinovat postup s ruskými úřady.

„Ruské úřady předhazují svým německým kolegům poměrně závažná obvinění,“ prohlásil zpravodaj ČT v Berlíně Martin Jonáš. Rusové Německo viní z toho, že nedokáže uhlídat tamní zemědělce, kteří prý německým úřadům podstrkují zfalšované doklady.  

Alexej Alexejenko, mluvčí ruské potravinářské inspekce:

„Jde o to, že nemůžeme akceptovat garance německých veterinárních úřadů. Máme na ně řadu otázek, jejich nynější veterinární systém není dokonalý.“

Díky nim se pak do Ruska dostává například maso z asijských zemí, které jinak do země své masné výrobky dovážet nesmějí. „Rusové vyžadují při certifikaci pro vývoz do Ruska určité podmínky, které v tomto případě zřejmě nebyly splněny,“ řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena.

Německé úřady ovšem tvrdí, že jde spíše o nedorozumění. „Jde prý o důsledek toho, že veterinární kontrola je v Německu ne věcí centrální vlády, ale jednotlivých spolkových zemí,“ podotkl Jonáš.

Rusko se chce stát agrovelmocí

„Ve skutečnosti se zdá, že jde o nějaké administrativní překážky. Prezident Medvěděv nedávno prohlásil, že se Rusko opět stane agrovelmocí,“ konstatoval Martin Mařík z Tablet Media. Podle agrárního analytika Petra Havla je hlavní důvod strategický. „Rusko se snaží delší dobu zvýšit svoji soběstačnost. Chce vyrábět potraviny ve vlastní režii, a ne jich tolik dovážet,“ míní Havel.

Milan Malena, ústřední ředitel Státní veterinární správy:

„Některé ty podmínky z ruské strany jsou přísnější, než chce Evropská unie. Například nulová vyšetření na některá antibiotika, což je i technicky dost nemožné, nebo i nadstandardní vyšetření některých mikroorganismů.“

Z Německa se do Česka vyváží hovězí i vepřové. „Nejsme soběstační. U vepřového masa to je 60 procent, zbytek se vozí. V současné době nemáme problémy, ale je třeba připomenout dioxinovou aféru,“ konstatoval Malena. Ruský zákaz by se nakonec mohl v Česku pozitivně odrazit. „Pokud by se Rusko bránilo dovozu masa na svůj trh, mohlo by to vést k snížení cen masa i v Česku. Protože by na středoevropském trhu zůstalo více tohoto produktu,“ řekl Mařík.

Zákaz dovozu z USA - politický tah, nebo obava o bezpečnost masa?

Rusko už v prosinci loňského roku zakázalo dovoz masa z USA, které obsahuje ractopamin. Tato přísada, která se zvířatům dává do jídla, umožňuje snížit obsah tuku v hovězím a vepřovém mase. Podle výzkumníků ale může ractopamin ovlivnit lidský kardiovaskulární systém a v některých případech způsobit otravu. Zakázán je ve 160 zemích včetně Číny nebo právě Ruska. Informoval o tom server english.pravda.ru.

Spojené státy ovšem považují zákaz dovozu masa za politický tah. Podle amerických analytiků tak Rusko reagovalo na přijetí Magnitského zákona Senátem 6. prosince. Tento zákon byl namířen proti ruským úředníkům, kteří se podle Washingtonu podíleli na smrti advokáta Sergeje Magnitského, a obsahuje mimo jiné finanční sankce.

„Ačkoli Rusko není největším exportním trhem pro hovězí a vepřové z USA, je to velmi cenný exportní trh,“ podotkl mluvčí největšího amerického zpracovatele masa Tyson Food Danny Smith. Spojené státy už navíc Rusko upozornily, že pravidla pro dovoz masa  jsou v rozporu s pravidly Světové obchodní organizace, do které bylo Rusko přijato loni. O vstup žádalo 18 let.