Bendl: Vůči nekvalitním potravinám přitvrdíme

Praha - Za cenou, a ne za kvalitou jde především český zákazník. Tím dochází k nárůstu dovozu potravin do Česka. I přes zprávy o nekvalitních potravinách z Polska se jejich dovoz loni zvýšil, padl dosavadní rekord. Polských potravin se dovezlo za víc než 20 miliard korun, což je čtyřnásobek sumy roku 2000. Výrobci tuzemských potravin si stěžují, že tlak obchodních řetězců na co nejnižší cenu snižuje kvalitu výrobků. Strach z nekvalitních potravin mají i na Slovensku, tam už ale zavedli razantní opatření.

Do česka za minulý rok doputovalo nejvíc potravin v historii. Hodnota dovezených výrobků činila 20 miliard korun. Podle ministra zemědělství Petra Bendla za to může jednoznačně snaha dostat sem co možná nejlevnější potraviny. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka zároveň upozornil, že roli hraje i zvýšení DPH, které české zboží zdražuje, a proto spotřebitel raději sáhne po tom polském.

„Sortiment polských potravin je velmi široký a trefil se kvalitou i chutí do přání českého trhu,“ doplňuje Juračka, který je zároveň proti plošnému zákazu dovozu polských výrobků.

Juračka: Polské potraviny v Česku dělají peklo

„Chtěl bych, aby byl razantnější postup proti těm, kteří v Polsku vyrábějí a dovážejí ty komodity, které u nás dělají to peklo.“ Na to reagoval ministr Bendl s tím, že v rámci novely zákona o potravinách dojde k zásadnímu přitvrzení vůči nekvalitním a falšovaným potravinám. Novela by mohla začít platit nejpozději 1. ledna příštího roku.

V rámci novely má dojít například k lepší informovanosti o zemi původu; zvětšení velikosti písma; poskytnutí více informací o alergenech a v neposlední řadě i ke zvýšení sankcí.

Potraviny pod drobnohledem

Během prvního měsíce roku upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce na několik zdravotně závadných potravin, kdy došlo ke kontaminaci cukrářských výrobků jedem na krysy. V Česku se tak stahovaly výrobky:

  • TESCO Family Wafers
  • Oplatky STIKLLA
  • PéCé Trubičky
  • Inspekce odhalila i přítomnost toluenu ve vzorku neperlivé vody New Bonny

„Některé polské výrobky jsou buď nebezpečné nebo falšované. Problémů s polskými výrobky je co do procentního vyjádření o deset procent víc než je průměr,“ říká ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jakub Šebesta.

Polské cukrovinky, které se před nedávnem dostaly i do Česka, obsahovaly bromadiolon, jenž se používá k hubení hlodavců. Zjistila to polská prokuratura. Výrobky firmy Magnolia v Česku stáhl z prodeje Kaufland i Tesco. Přestože jed není v malé dávce smrtelně nebezpečný, Potravinářská inspekce zákazníky varuje před konzumací.

Nebyl to však jen jed na krysy, nedávno se v potravinách objevila i technická sůl a kyselina mravenčí. Ministerstvo zemědělství žádosti farmářů o zákaz dovozu polských potravin odmítá. Nejčastěji se dováží pivo a sušenky. „Když auto projede na červenou, taky nezakážeme všem autům jezdit,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

O některých závadných potravinách se dočtete ZDE

Známá technická sůl se v českých potravinách může objevovat dál

Rok od aféry technické soli v potravinách z Polska a Česko stále nemá rozluštění. Marně se snaží získat seznam výrobků, které sůl obsahovaly. Ministerstvo zemědělství proto podalo trestní oznámení na neznámého pachatele, které sice už převzala polská prokuratura, ale zatím bez odpovědi. Solná aféra z loňska pozvolna utichla. Třikrát levnější technická sůl se ale může v potravinách objevovat dál.

Kvalitu nyní přísněji posuzují i na Slovensku

Vůči polským potravinám nejsou obezřetnější jen Češi, nýbrž i Slováci, kteří je úplně přestávají kupovat. Jen loni kontroloři našli 44 závadných dodávek. Po sérii skandálů, kdy se do jídla dostaly životu nebezpečné příměsi, žádá čím dál víc lidí, aby Bratislava dovoz potravin od severního souseda úplně zakázala. Hygienici se teď na polské zboží speciálně zaměřují. Varšava v tom ale vidí nekalý boj o důležitý trh

„Slovensko po sérii skandálů nechalo zkontrolovat 1 400 kamionů, které z Polska dovážely potraviny, a to s alarmujícím zjištěním, že až třetina produktů nesplňovala požadované normy,“ konstatoval ředitel Státní veterinární a potravinové správy SR Jozef Bíreš.

„To, co za svinstvo si Poláci dovolí dovézt do Česka a na Slovensko, to už musí skončit,“ prohlásil prezident Svazu obchodu SR Pavol Konštiak.

Technická sůl
Zdroj: Martin Divíšek/Isifa.com

Z Polska je slyšet stále stejná písnička

Polská reakce je vesměs stejná: „Jsme velkým producentem potravin a chyby se občas stávají.“ „Je to válka o trh, je jasné, že každý chce urvat co nejvíce a používá k tomu různé metody,“ míní mluvčí hlavního polského hygienika Jan Bondar. 

Nové slovenské kontroly jsou proto daleko přísnější. Importéři musí hlásit 24 hodin předem, jaké potraviny do země přivezou. I když opatření zavedli hlavně kvůli Polsku, platí pro všechny státy včetně České republiky.