Stavební spoření loni příliš netáhlo - meziročně smluv ubylo o 100 tisíc

Praha - V loňském roce klesl meziročně zájem o stavební spoření. Spořitelny uzavřely na 580 000 smluv, předloni se však číslo pohybovalo kolem 685 000. Pokles prý nicméně odpovídá trendu a letošní rok by se měl podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen vyvíjet zhruba stejně jako ten loňský. Stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 43,7 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o devět procent.

Výsledek není překvapením

„Snížená podpora a nízké úrokové sazby se staly převažujícími faktory v trendu vývoje stavebního spoření. Letošní mírný pokles tak není žádným výrazným výkyvem ve vývoji stavebního spoření a příští rok lze očekávat zhruba obdobný trend,“ řekl tajemník asociace Jiří Šedivý.

Předloni se podepsalo víc smluv - mohl za to marketing

Předloňský výrazně vyšší počet smluv souvisel s marketingovými akcemi spořitelen na počátku roku 2011, které se tehdy zaměřily v souvislosti se změnami ve stavebním spoření na získávání vkladů. Největší růst poskytnutých úvěrů zaznamenala loni Stavební spořitelna České spořitelny, a to o téměř třetinu. Naopak propad o více než 40 procent zaznamenaly Wüstenrot stavební spořitelna a Modrá pyramida.

  • Stavební spoření autor: Horázný Josef, Fluger René, zdroj: ČTK
  • Stavební spoření zdroj: ČT24

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen

„Já bych ten pokles přiznal, ale nedělal bych z toho nějakou trendovou záležitost ani drama. Spokojen nejsem, ale na druhou stranu toto je normální vývoj.“

Komentář Jiřího Šedivého (zdroj: ČT24)