Češí platí za jídlo víc, ve světě ceny potravin klesají

New York – Zatímco ceny tuzemských potravin neustále rostou, ve zbytku světa panuje z globálního hlediska trend opačný. Organizace OSN pro výživu a zemědělství oznámila, že ceny světových potravin loni klesly zhruba o 7 procent. Hlavním důvodem je pokles poptávky. Mnoho důvodů k radosti ale prý není. Ceny jsou oproti předchozím letům stále poměrně vysoké a v letošním roce lze opět očekávat, že budou zdražovat.

Podle organizace pro výživu a zemědělství (FAO) nižší ceny potravin vyvolala omezená poptávka. „Ano, měli jsme několik problémů s dostupností potravin, ale celkově byla poptávka slabší, rostla velmi pomalu a někde dokonce klesala pod vlivem různých ekonomických faktorů,“ vysvětlil Abdolreza Abbassian.

Nižší poptávka dokázala přebít rozsáhlou neúrodu, kterou vyvolala rozsáhlá sucha na severní polokouli. Ceny sice nerostly, slabší sklizeň ale přesto stopy zanechala. Snížila se světová úroveň zásob. Pokud by se tedy letos vyskytly další problémy se zemědělskou produkcí, mělo by to vážné následky – jednak ekonomické, ale v mnoha oblastech také humanitární.

Letos bude sklizeň dobrá, věří statistici

Agronomové černé scénáře nepředpokládají a čekají dobrý rok. „Ceny jsou stále vyšší, ale relativně příznivé. Je velmi pravděpodobné, že farmáři na severní polokouli, kteří ještě nevyseli, budou rozšiřovat plochy, hodně lidí to povzbudí, takže věříme, že letos bude dobrá úroda,“ tvrdí Abbassian. Ceny výrazně klesly především u cukru, mléčných produktů a olejů.

Ceny světových potravin klesly (zdroj: ČT24)

Česko světový vývoj nekopíruje. Český statistický úřad (ČSÚ) minulý týden uvedl, že ceny tuzemských potravin naopak stouply. Brambory jsou oproti loňskému lednu o 40 procent dražší, v průměru o desetinu zdražilo maso a uzeniny. Cena vepřového by navíc podle chovatelů prasat mohla letos ještě více stoupnout – až o pětinu.

Kromě zvýšeného DPH, které v minulém roce stouplo o čtyři procentní body, má na vyšší ceny potravin svůj vliv také růst cen energií nebo ceny některých zemědělských komodit na světových trzích. Podle ekonomů se letošní opětovné zvýšení daně do cen promítne jen minimálně.