Do KLDR už i s vlastním mobilem, ale bez internetu

Pchjongjang - Severní Korea se rozhodla zmírnit omezení pro mobilní telefony zahraničních návštěvníků země. Od letošního ledna jim umožňuje dovézt si do země vlastní přístroj. Podle tamního mobilního operátora si mohou turisti na letišti pronajmout telefon nebo jen SIM kartu, kterou vloží do vlastního přístroje.

Za pouhý rok vedení země toho nový vůdce Kim Čong-un stihl poměrně hodně – lidem povolil jíst pizzu a používat mobil, ženám zase nosit kalhoty.

SIM karty cizincům nyní umožňují telefonovat do zahraničí, kontaktovat zastupitelské úřady v Pchjongjangu a dovolat se do mezinárodních hotelů. Nemohou ale volat místním obyvatelům a SIM karta jim neumožňuje připojení na internet.
   
Změna politiky ruší dlouhodobě platné pravidlo, že zahraniční návštěvníci musejí svůj mobilní telefon na hranici odevzdat. Poskytovatel mobilního připojení Koryolink, který je společným podnikem egyptské firmy Orascom a severokorejské vlády, vytvořil na letišti v Pchjongjangu „výpůjční stánek“.

Mobily
Zdroj: ČT24

Za přístup Severokorejců na internet lobboval v zemi šéf Googlu

Nedávno navštívil Severní Koreu šéf internetového gigantu Google Eric Schmidt. Jednalo se o soukromou delegaci vedenou bývalým guvernérem Nového Mexika Billem Richardsonem. Schmidt režim vyzval, aby umožnil svým občanům volný přístup k celosvětové síti.

Jinak podle Schmidta zemi hrozí, že ekonomicky zůstane pozadu. „Svět je stále více propojený internetem a jejich rozhodnutí zůstat v izolaci ve virtuálním světě bude mít zásadní dopady i na jejich reálný svět, ekonomický růst a tak dále. Bude pro ně těžší držet po ekonomické stránce krok. To jsme jim dali velmi jasně najevo,“ prohlásil po ukončení návštěvy Schmidt. Dodal, že technologie v KLDR jsou velmi omezené: mezi 22 miliony obyvatel je jen kolem milionu mobilů a řadoví občané nemají možnost pracovat s internetem.