Dlouhá zimní sezona přála cestovnímu ruchu v Česku. Zvlášť aktivní byli domácí turisté

Turistů v Česku přibylo (zdroj: ČT24)

V Česku se v prvním čtvrtletí ubytovalo o jedenáct procent turistů více, než tomu bylo ve stejném období loni, celkem 3,6 milionů hostů. Zatímco počet zahraničních návštěvníků stoupl o 8,6 procent, domácích hostů bylo více dokonce téměř o čtrnáct procent. Uvedl to Český statistický úřad. Ve větších počtech začínají opět přijíždět Rusové.

Z hromadných ubytovacích zařízení se nejvíce dařilo penzionům, kam přijelo o 27 procent více hostů. Nejvíce se jich ale ubytovává v hotelích, kam zamíří tři ze čtyř návštěvníků. 

Návštěvnost v hotelech v ČR podle kategorie a počtu přenocování
Zdroj: ČSÚ

Regionálně přibylo hostů ve všech krajích. Největší dynamiku růstu příjezdů zaznamenal Liberecký kraj (o 24,7 %) a Kraj Vysočina (o 21,8 %). Dlouhá zimní sezona v lyžařských střediscích lákala k návštěvě domácí klientelu, druhým regionem co do počtu rezidentů se po Praze stal Královéhradecký kraj.

„V prvním čtvrtletí letošního roku přitahovaly turisty kraje s horskými středisky. Byla výjimečně dlouhá zima, skvělé podmínky, projevuje se také nárůst nebo zvýšení standardů poskytovaných služeb. Takže v absolutních číslech táhl Karlovarský kraj, nebo Hradec Králové, jižní Morava,“ řekla mluvčí CzechTourismu Martina Fišerová.  

Návštěvnost v hromadných ubytovacích zařízeních v ČR
Zdroj: ČSÚ

Turistů z Německa ubylo, z Ruska výrazně přibylo

Zatímco mezi českými turisty je stále větší zájem o aktivní dovolené, například v horských střediscích, zahraniční turisty lákají památky. Do Česka je také táhne příznivá bezpečnostní situace.

„Česká republika je velmi vyhledávaná i z toho důvodu, že je vnímána jako bezpečná destinace. Právě i s ohledem na bezpečnostní incidenty z posledních let si všímáme toho, že turisté preferují cestovat více v rámci Evropy,“ řekla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tereza Picková.

Nejvíce zahraničních hostů přijelo tradičně z Německa (celkem 377 tisíc, tedy o 2,3 procenta méně než loni). Druhá příčka patří Rusům (zhruba 127 tisíc). Ti začali po několika letech útlumu příjíždět znovu ve větším počtu již na konci loňského roku. 

„Dynamika příjezdů se výrazně zvýšila na začátku letoška, kdy se počet hostů meziročně zvýšil o 45,3 procent za celé čtvrtletí. V únoru se počty ruských hostů v hromadných ubytovacích zařízeních zvýšily dokonce o 66,2 procent a v březnu o 60,9 procent,“ uvedl ČSÚ.

Počet hostů v ubytovacích zařízeních podle vybraných zemí (Q1)
Zdroj: ČSÚ

Ubytovaných hostů ze Slovenska bylo v prvních třech měsících celkem 126 tisíc, s meziročním zvýšením o 8,1 %. Nad sto tisíc příjezdů se ještě dostala návštěvnost z Polska (růst o 15,9 %) a Velké Británie (5,9 %). Podobně jako u Němců došlo k poklesu návštěvnosti z Rakouska o 4,8 %. Naopak příjezdy z Koreje i Číny byly stále na vzestupu.

„V minulém roce mezi čínskými destinacemi a Prahou letělo 98 tisíc cestujících, což je obrovský nárůst oproti předchozím letům, kdy začala létat první linka do Číny. Naopak v roce 2016 během léta přibyly další dvě linky do Šanghaje a Čcheng-tu,“ řekla mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková. 

Právě zavedení nových leteckých linek by mělo přilákat další čínské turisty. Jen za první měsíce letošního roku jich meziročně přicestovalo o 300 procent víc. 

Počet hostů v ubytovacích zařízeních podle vybraných zemí
Zdroj: ČSÚ