Německo si stahuje zlato pod svůj zámek, co za tím stojí?

Berlín - Tisíce tun zlatých cihel Německo poslalo do světa jako obavu před ruskou okupací. Nyní se situace obrací a zlato se vrací zpět na půdu spolkové republiky. Cihly se stáhnou z banky v Paříži, jejich množství bude poměrně výrazně omezeno i v New Yorku. Za sedm let země plánuje mít půlku veškerého zlata pod vlastním zámkem.

Německo poslalo zlato do světa kvůli obavám z okupace sovětskými vojsky. Za poválečného hospodářského rozkvětu nashromáždila německá centrální banka celkem 3 400 tun zlata, po Spojených státech druhé největší zlaté rezervy na světě. Jenže ve Frankfurtu nad Mohanem nebyly v bezpečí. Varšavská smlouva chystala za Studené války úder na Západní Německo. V prvním sledu měly směrem na Frankfurt útočit i českoslovenští vojáci.

Spolková banka počítala s tím, že Západ nedokáže ofenzívu zastavit. Téměř všechno zlato proto přesunula do zahraničí, především do Ameriky. Radši než v Německu ho skladovala dokonce i v Kongu.

Nyní si někteří Němci myslí, že je zlato zpět na účtu Bundesbanky. Ve skutečnosti to však není pravda. Značné množství německého zlata drží americký Fed, pak Londýn a zbytek Paříž. Nyní se situace začíná hýbat.

Německo stahuje ze světa 700 tun zlatých cihel. Hlavní důvod? Pravděpodobně nutnost mít jistotu pro krytí svých závazků i do budoucna. V případě problémů eurozóny, ve které má Německo nemalé prostředky, musí mít rezervu pro krytí případných ztrát. Dalším důvodem, o kterém by se však dalo pouze spekulovat, může být kredibilita zahraničních bank.

Do roku 2020 chce mít náš západní soused pod zámkem celou polovinu všech cihel, které má poskládané na různých světových bankách. Momentální stav zlata Německé centrální banky činí méně než jednu třetinu.

Důvodem držení zlatých rezerv na účtech zahraničních bank je jejich snadná směnitelnost za měnu v dané zemi v případě krize. Nicméně se zdá, že ke konci letošního roku to už nebude případ Paříže, objem komodity se také sníží v New Yorku ze 45 na 37 procent. Oproti tomu žádné zlato se nebude přesouvat z účtu Bank of England.

„Německá auditorská kancelář kritizuje německou vládu za nedostatečný dozor nad pohybem zlata a jeho kontrolou,“ řekl Stephen Evans, berlínský korespondent BBC.

V čem může být problém?

Problém může nastat, pokud objem zlata na účtech zahraničních bank nebude odpovídat skutečnosti. Pokud by došlo k tomu, že by Německo chtělo vybrat zlato z účtu Bank of England a daná banka by nedisponovala takovým množstvím zlata, musela by tyto ztráty narychlo nakupovat na trhu, což by vyvolalo masivní poptávku po zlatě, ale i ztrátu důvěry – mohly by začít vybírat zlato i ostatní banky, což by mohl být pro banku problém.

Reporáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)