Plynovod Gazela startuje, posílí energetickou bezpečnost země

Přimda (Tachovsko) – V Přimdě na Tachovsku byl slavnostně zprovozněn plynovod Gazela, který napojí Česko na ruský zemní plyn proudící do Evropy severní cestou, tedy plynovodem Nord Stream vedeným po dně Baltského moře. Česko by tak mělo odebírat ruský plyn bez závislosti na Ukrajině jako tranzitní zemi. Odborníci i politici věří, že to posílí energetickou bezpečnost země, neboť dodávky plynu už nebudou ohroženy opakujícími se rusko-ukrajinskými obchodními půtkami.

Slavnostního otočení kohoutkem se zúčastnili zástupci České republiky včetně premiéra Petra Nečase (ODS), Spolkové republiky Německo, Ruské federace a energetických firem. „Dnes plynovod Gazela uvádíme do provozu in time (včas – pozn. red.), in budget (při splnění plánovaného rozpočtu – pozn. red.) a v požadované kvalitě. Je to plynovod, který bude sloužit lepšímu fungování evropských trhů – jejich lepší stabilitě a flexibilitě,“ prohlásil Thomas Kleefuss, jednatel společnosti NET4GAS, která stavbu zaplatila a plynovod bude provozovat.

Plynovod Gazela je dlouhý celkem 166 kilometrů a jeho výstavba začala v roce 2010. Investice si vyžádala celkem 10 miliard korun. Tyto peníze by se měly vrátit do deseti let – předpokládaná životnost Gazely je přitom nejméně 70 let. Potrubí vede od obce Brandov v Ústeckém kraji až na Tachovsko, kde opouští naše území u Rozvadova a dál směruje plyn do jižního Německa.

Potrubím ročně proteče až 30 miliard metrů krychlových plynu, což je více než trojnásobek roční spotřeby ČR, resp. třetina roční spotřeby plynu v SRN. Českému státu plynovod vydělá nepřímo na tranzitních poplatcích, z nichž bude NET4GAS odvádět daně.

Petr Nečas (ODS), premiér ČR:

„Gazela umožňuje diverzifikované dodávky plynu do České republiky a výrazně tak zvyšuje energetickou bezpečnost naší země. Přeji tomuto projektu úspěšný provoz ku prospěchu České republiky, jejích občanů a celé Evropské unie.“

„Česká republika z toho bude těžit pouze nepřímo. Prioritně bude poplatky inkasovat společnost NET4GAS a teprve formou daní se tento profit projeví i v rozpočtu České republiky,“ vysvětluje Milan Kajtman, poradce v energetice a odborník na zemní plyn.

Plyn může téct oběma směry

„Plynovod je velmi důležitý z hlediska bezpečnosti dodávek pro celou Evropu a zároveň i pro Českou republiku, protože tento plynovod je na pěti místech napojen na stávající síť plynovodů ČR,“ konstatoval jednatel společnosti NET4GAS Radek Benčík.

Plynovod diverzifikuje zdroje v rámci Evropy a Českou republiku napojuje na takzvanou „třetí cestu“, kudy se ruský plyn dopravuje do Evropy. „Prioritně je plynovod tranzitní, může být ale využíván i pro potřeby Česka,“ dodal Benčík.

„Plynovod Gazela splňuje několik cílů aktualizované Státní energetické koncepce. Zaprvé, posiluje potrubní propojení naší soustavy se zahraničím. Zadruhé, splňuje cíl, že zůstaneme i v budoucnu při současných změnách evropských toků zemního plynu významnou tranzitní zemí. A v neposlední řadě je to důležité z hlediska bezpečnosti,“ uvedl ředitel odboru plynárenství ministerstva průmyslu a obchodu Jan Zaplatílek.

Proudění zemního plynu z Gazely do tuzemské sítě je podle Benčíka otázkou desítek vteřin. Plyn může přitom téci ze severu na jih i obráceně. „Česká republika se tímto stává velmi významnou křižovatkou v rámci Evropy, co se týče dopravy plynu,“ poznamenal Benčík.

Gazela, kterou proudí plyn od konce loňského roku, je podle Benčíka v předčasném užívání a do poloviny roku po kolaudaci naběhne do ostrého provozu.

Neshody Moskvy a Kyjeva ohledně cen a dodávek plynu zastavily na začátku roku 2009 cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska. Předtím se ze stejného důvodu zastavily dodávky také na počátku roku 2006.