Ekonomika USA předvedla v prvním čtvrtletí nejslabší výkon za tři roky

Americká ekonomika zpomalila v prvním čtvrtletí růst na 0,7 procenta z tempa 2,1 procenta v předešlém kvartálu. Byl to její nejslabší výkon za tři roky. Páteční rychlý odhad ministerstva obchodu USA potvrdil trend velmi slabých začátků roku, který je patrný několik posledních let a američtí vládní statistici jej slíbili řešit.

Výrazné zpomalení se všeobecně očekávalo. Ekonomové podle ankety agentury Reuters odhadovali v průměru zvolnění růstu hrubého domácího produktu (HDP) na 1,2 procenta a někteří předpokládali jen nepatrný přírůstek.

Vstup americké ekonomiky do letošního roku byl o něco pomalejší, než se čekalo, komentovala výsledek česká poradenská společnost Patria Direct. Příčinou jsou podle ní především slabé výdaje spotřebitelů, naopak pozitivně překvapily investice, které výrazně zrychlily. Zahraniční obchod ekonomice pomáhal vzhůru minimálně. Značně dolů dynamiku v prvním čtvrtletí táhly zásoby a vládní výdaje.

Hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl zmiňuje tři zpomalující faktory: růst cen komodit, efekt nízké nezaměstnanosti (růst platů) a zdvojnásobení hlavní úrokové sazby, což zvyšuje cenu peněz. Nejasno kolem budoucích daní pak podle něho navíc způsobuje, že se firmy bojí investovat a čekají, až se situace zpřehlední. 

Ekonom Bostl k výhledům americké ekonomiky (zdroj: ČT24)

Dočasný útlum?

Zpomalení bylo především důsledkem výrazného útlumu spotřebních výdajů, které stouply jen o 0,3 procenta po tempu 3,5 procenta na konci minulého roku. Byl to nejslabší růst výdajů za více než sedm let. Podle analytiků to zčásti odráželo neobvykle teplou zimu, díky níž se prudce snížily výdaje za platby účtů za elektřinu, teplo a plyn.

Ekonomové předpokládají, že útlum počátku roku bude jen dočasný. Podle agentury AP odhadují v tomto čtvrtletí oživení růstu na nejméně tři procenta.

Bostl se naopak domnívá, že útlum americké ekonomiky není dočasný, ale trvalý. „Bylo dobře, bude už jen hůř,“ shrnul svůj názor. 

Když se statistika míjí s realitou

Analytici poukazují na to, že čísla za první čtvrtletí příliš neodpovídají hospodářské realitě, jak se odráží v řadě jiných údajů. Trh práce je ve stavu blízkém plné zaměstnanosti a spotřebitelská důvěra je na mnohaletých maximech. Vládní statistici už dříve sdělili, že pracují na zlepšení sezonní úpravy dat za první čtvrtletí, která jsou systematicky zavádějící.

Zveřejněné údaje jsou výzvou i pro nového prezidenta Donalda Trumpa, který nastoupil ke konci ledna a v předvolební kampani sliboval zvýšit průměrné tempo ekonomického růstu na dvojnásobek z průměru 2,1 procenta za osm let vlády jeho předchůdce Baracka Obamy.

Bílý dům si slibuje zrychlení tempa ekonomiky mj. od chystané daňové reformy, jejíž první hrubé rysy tento týden představil.