Zahraniční obchod roste, průmysl a stavebnictví se ale propadají

Praha – Průmyslová výroba v Česku se propadá. V listopadu 2012 se průmyslová produkce snížila meziročně o 3,9 procenta. Nejvíc si pohoršila výroba plastů, elektřiny a slévárenství. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) je na tom podobně i stavebnictví, když meziročně pokleslo o 2,7 procenta. Proti říjnu si ale naopak polepšilo a vykázalo růst o 1,3 procenta. Roste zahraniční obchod, který v listopadu skončil v přebytku 35,5 miliardy korun.

Úsporná opatření státu, nestabilita na trhu práce a ekonomická nejistota přispěly v listopadu k poklesu ve stavebnictví. Od počátku roku do konce listopadu se stavitelství ve srovnání s konjunkturním rokem 2008 propadlo o 17,3 procenta, upozornil ČSÚ. „To je pětina celého objemu, která představuje zhruba 277 miliard korun,“ upřesnil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Václav Matyáš s tím, že zatímco v roce 2008 tvořilo stavebnictví 12 procent HDP, v současné době už je to jen kolem sedmi procent.

Průmyslová výroba zklamala, česká ekonomika je slabá

K meziročnímu poklesu průmyslové výroby nejvíce přispěla výroba pryžových a plastových výrobků, výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu a výroba základních kovů a slévárenství. Nejvýznamněji naopak vzrostla výroba elektrických zařízení, výroba chemických látek a chemických přípravků a výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů.

Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin:

„Český průmysl klesá už pátý měsíc za sebou, to je samozřejmě varovné. Česká ekonomika nepotřebuje růst o půl procenta, tam je třeba růst od dvou do pěti procent. A dlouhodobý růst na těchto úrovních nás pravděpodobně v roce 2013 nečeká. Krize ale pravděpodobně nebude mít tak dramatický průběh, podniky jsou na ni lépe připraveny než v roce 2008. Nezaměstnanost bude plíživě růst, nedomnívám se ale, že by došlo k nějakému masivnějšímu propouštění.“

„Výsledek hodnotíme jednoznačně jako zklamání. Opět se potvrzuje slabost české ekonomiky,“ komentoval data analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Tento rok očekává mírný růst průmyslové výroby o 0,2 procenta. Za minulý rok odhadl pokles na minus 0,8 procenta. „Dno průmyslové výroby by již mělo být v dohledu, někdy v prvním až druhém čtvrtletí tohoto roku,“ dodal.

Průmyslová výroba a stavební produkce v listopadu 2012
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Hodnota nových zakázek v listopadu 2012 ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 2,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 0,6 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 5,5 procenta. Na meziroční pokles nových zakázek měla největší vliv nižší produkce počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Nové zakázky vzrostly ve výrobě strojů a zařízení, chemických látek a chemických přípravků a elektrických zařízení. 

Vývoz z Česka stoupl o 4,2 procenta

Přebytek zahraničního obchodu meziročně nejvíce vzrostl u strojů a dopravních prostředků, a to o 13,5 miliardy korun. U průmyslového spotřebního zboží stoupl o pět miliard a u surovin o 0,3 miliardy korun. U minerálních paliv se deficit prohloubil o 0,7 miliardy korun, u potravin a živých zvířat o půl miliardy a u chemických výrobků o 0,2 miliardy korun. U polotovarů a materiálů kleslo kladné saldo o 0,2 miliardy korun. Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila loni v listopadu přebytkem 68,9 miliardy korun, byl tak podle statistiků meziročně o 6,5 miliardy korun vyšší.

Rekordní přebytek zahraničního obchodu podle analytiků ukazuje, že českou ekonomiku drží nad vodou externí poptávka. Ta ovšem zeslábla v Německu a na Slovensku, tedy ve dvou zemích, které jsou pro ČR klíčovými obchodními partnery. „Exportéry tedy zachraňuje neutuchající zájem o české zboží už jen z Ruska a dalších zemí SNS. Při srovnání s dalšími tuzemskými statistikami není vysoký přebytek obchodu známkou silné ekonomiky, spíš naopak,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.