Mráz zničil úrodu vinařům i pěstitelům ovoce. Bojí se, že to nebylo naposled

UDÁLOSTI: Pěstitelé sčítají škody po mrazech (zdroj: ČT24)

Závěje, sněhové jazyky, lavinové nebezpečí a dvacetistupňový mráz. Počasí, se kterým nikdo vážně nepočítal, dorazilo do Česka po půli dubna. Pěstitelé teď zjišťují, co jim po mrazivém týdnu a zejména po pátečním ránu, které jako by se zapomnělo v lednu, zbylo. Mráz zasáhl produkci meruněk, broskví nebo švestek a na některých vinicích přišli pěstitelé až o 20 procent úrody. Obavy pěstitelů zvyšuje předpověď, která nevylučuje, že by mohla přijít další mrazivá noc. Ta by pro ně mohla být osudová.

Že bude mrznout, pěstitelé věděli. Ale příliš jim to nepomohlo. Například na vinici Pavla Košuliče plálo v noci na pátek čtyřicet ohňů, které měly mladé výhonky uchránit před mrazem. Ten dosáhl na Šumavě dvaceti stupňů pod nulou, ale mrzlo i na mnoha dalších místech.

Vinař z Hustopečí je přesvědčen, že zahřívání alespoň část úrody zachránilo. Přesto zmrzlo nezanedbatelné množství výhonků. Pavel Košulič odhadl škody na 25 procent úrody. „Postižené jsou hlavně skoré odrůdy jako Müller Thurgau, Muškát moravský,“ upřesnil. Podobné to bylo i u dalších vinařů. Podle předsedy jejich svazu Tibora Nyitraye je mráz v průměru připravil o 15 až 20 procent úrody. „Co se týče nejhoršího zásahu, ten byl na Mikulovsku, na Velkopavlovicku,“ uvedl.

Mráz postihl i ovocné stromy, třeba třešně nebo meruňky. Jak moc to ovlivní sklizeň, budou sadaři teprve zjišťovat. Je ale možné, že číslo, které získají, nebude konečné. V příštím týdnu se ještě jednou ochladí, a přestože od středy by již měly denní teploty jen stoupat, noční ještě poklesnou. Podle meteorologů by se mohly dostat i pod nulu. V tom případě budou pěstitelé místo sčítání škod znovu zapalovat balíky slámy. Obávají se však, že pokud by se mráz skutečně ještě vrátil, mohlo by to pro ně již být likvidační.