Růst DPH se dotkl kultury. Kdyby ale zdražila, lidé by za ní nechodili

Praha – Zvýšení sazby DPH o jeden procentní bod se dotklo také kultury. Kina, divadla a hudební kluby ale zatím odmítají vstupenky zdražovat. Kulturní akce totiž ze svého rozpočtu v rámci šetření vyškrtnou rodiny často jako první. Odborníci se tak obávají, že by mohlo dojít ke snížení kvality produkce.

Od nového roku kvůli zvýšené sazbě DPH vzrostou náklady všem kulturním institucím. Budou muset přemýšlet, jestli budou škrtat třeba v provozních nákladech. „Mohou i šetřit třeba na repertoáru, kupovat lacinější filmy, lacinější umělce a tak dále,“ míní ekonom arts management VŠE Jiří Patočka. 

Hrozícímu odlivu návštěvníků chtějí kina, divadla, ale také galerie, kluby a hudební festivaly předejít slevovými akcemi. Někteří dokonce chtějí vstupné ještě více snižovat. „My dokážeme snižovat vstupné, tak aby ten divák, který se bojí toho, že je to pro něj moc drahé, k nám mohl přijít,“ podotkl ředitel divadelního spolku Kašpar Jakub Špalek.  

Ředitel divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer

„Jeden procentí bod nezamává s cenami nejen v kultuře, ale i v jiných odvětvích tak razantně, jak se v médiích straší. Já jsem opravdu optimista.“

Například za vstupenku do multikina dospělý zaplatí až 179,- Kč, výš by ale cena lístku vystoupat neměla. „Vstupné zvyšovat nebudeme, nemáme už kam. Když se zvyšuje tlak na rodinné peněženky, tak kultura a kino nevyjímaje je tou první ze zbytných záležitostí, které si náš zákazník odpustí,“ konstatoval výkonný ředitel Cinestar Jan Bradáč.

Reportáž Petra Kořínka a Petra Meškána (zdroj: ČT24)