Německý ministr financí: Spory Evropy a USA o volný obchod se zmírnily

Německo věří ve smírné řešení sporů o obchod s USA (zdroj: ČT24)

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble věří, že otázka mezinárodního obchodu bude na letním summitu skupiny největších světových ekonomik G20 vyřešena „nekonfrontačně“. Schäuble to řekl po pátečním setkání se svým americkým protějškem Stevem Mnuchinem ve Washingtonu. Šéf německé centrální banky Jens Weidmann uvedl, že finanční představitelé G20 se shodli na významu otevřených trhů.

Schäuble uvedl, že na schůzce se nemluvilo ani o hrozbách vlády Donalda Trumpa zavést protidovozní opatření, ani o americké kritice na adresu vysokých obchodních přebytků Německa s USA.

Německý ministr financí dodal, že spory Evropy s USA o volný obchod, které se projevily minulý měsíc na zasedání finančních lídrů G20, se zřetelně zmírnily. Podle něj se rýsuje šance na „nekonfrontační řešení“ této otázky na červencovém summitu v Hamburku.

Wolfgang Schäuble: Problémy nelze vyřešit bez spolupráce

„Neexistuje způsob, jak bychom mohli vyřešit naše problémy bez spolupráce, ať politické nebo ekonomické. G20 je stále to nejlepší, co v tomto ohledu máme. Bez G20 bychom například nemohli dosáhnout pokroku při regulaci finančního trhu. I když pokaždé nedojdeme k velkému průlomu, malé kroky budou stále důležitější,“ uvedl německý ministr.

Zástupci G20 se ve Washingtonu sešli na okraj zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB). Podle agentury Reuters se zabývají zejména otázkou boje proti financování terorismu, aby skeptické Trumpově administrativě ukázali hodnotu těchto schůzek.

„Takřka každý zde zdůraznil význam otevřených trhů a volného přístupu na trhy. V tomto bodě nastala na schůzce shoda,“ řekl šéf německé centrální banky Weidmann o probíhajícím setkání G20. Schäuble dodal, že ohledně výsledku jednání je „optimistický“.

V březnu v Baden-Badenu finanční lídři G20 vypustili ze závěrečného komuniké tradiční slib bojovat proti obchodnímu protekcionismu a udržovat otevřený globální obchod. Vyšli tak vstříc požadavkům USA. Podle pozorovatelů se však klima v tomto směru v posledních týdnech zmírnilo.

Podle guvernéra německé centrální banky Weidmanna se například na dosavadních schůzkách ve Washingtonu vůbec nemluvilo o tendenci USA zvrátit zpřísnění finančních regulací nastolených po finanční krizi z konce minulého desetiletí.

Obchod ovlivní také podoba brexitu nebo francouzské volby

Němečtí činitelé současná jednání označili za další signál zmírnění sporů o obchod mezi Evropou a novou americkou vládou. Problémy v mezinárodním obchodu by však mohly v budoucnu nastat v evropských zemích. Podle zástupců skupiny o tom rozhodne hlavně podoba brexitu nebo výsledky francouzských voleb.

„Ekonomický výhled zůstává předmětem několika rizik, které by mohly vést k poklesu. Úroveň politické nejistoty je teď vyšší. Stojí za tím hlavně geopolitické napětí, vzrůstající obavy z obchodních konfliktů a další politické události, jako jsou otázky týkající se budoucích vztahů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií,“ prohlásil Jens Weidmann.

Další zasedání skupiny G20 se uskuteční během července v Hamburku. Očekává se, že až tam by mohlo dojít k jasnější dohodě, jak v následujících letech podporovat globální obchod.

The Times: Trump obrátil a podporuje dohodu s celou EU

Podle britského deníku The Times americký prezident Donald Trump přehodnotil svůj odpor k obchodním dohodám s Evropskou unií. Ke změně postoje ho dovedla neúspěšná vyjednávání jeho zástupců s jednotlivými státy. Nyní tak například prosazuje dohodu s celounijním blokem oproti separátnímu paktu s Velkou Británií.

Podíl na změně Trumpova stanoviska prý měla hlavně německá kancléřka Angela Merkelová, která minulý měsíc v soukromém rozhovoru Trumpa přesvědčila, že vyjednání obchodní dohody USA s Evropskou unií bude snazší, než Bílý dům původně soudil.