Kampaň k reformě penzí: Diskuse, inzeráty, letáky… Za 2 miliony

Praha - Ministerstva práce a financí odstartují v lednu kampaň k důchodové reformě. Fungovat začne informační telefonní linka, v tisku se pak objeví inzeráty a reklamní články, k dispozici budou letáky i manuál. Uskuteční se také diskusní kulaté stoly ve všech krajích. V provozu už je oficiální web o reformě penzí. Kampaň by měla stát bez DPH zhruba 2 miliony korun.

„Kampaň ministerstva spustí teď v lednu,“ uvedla mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová. Informační telefonní linka začne fungovat 14. ledna. Za volání na ni se bude platit podle tarifu operátora. Hotový je už i manuál a letáky, nyní se čeká na jejich distribuci. K dispozici budou v úřadech, které spadají pod obě ministerstva.

Zajímá vás důchodová reforma? Podrobné informace o ní najdete v penzijním speciálu portálu ČT24.

Zájemci je tedy najdou v pobočkách správy sociálního zabezpečení, v úřadech práce či na finančních úřadech. Dostat by je měla i hospodářská komora. Návod se ministerstva chystají představit v nejbližších dnech. Kampaň obsahuje také inzeráty a reklamní články. Objeví se v deníku Právo, na zpravodajském serveru Novinky.cz a ve čtrnáctideníku Veřejná správa.

V plánu je celkem patnáct debat v krajích

První kulatý stůl, kde budou se zájemci diskutovat zástupci ministerstev práce a financí, daňové správy, správy sociálního zabezpečení, úřadů práce i finančních úřadů, penzijních fondů či zaměstnavatelů, se koná 8. ledna v Praze. Sérii diskusí v krajích pak uzavře další pražské setkání 26. března.

Termíny konání diskusí k reformě:

- 8. ledna - Praha, Hotel Čechia

- 15. ledna - Liberec, Centrum Babylon

- 22. ledna - Příbram, Hotel u Milína

- 29. ledna - Plzeň, Hotel Primavera

- 5. února - Pardubice, Hotel Zlatá štika

- 12. února - Hradec Králové - Kongresové centrum Aldis

- 19. února - Brno, Hotel International Best Western

- 20. února - Jihlava, Hotel Gustav Mahler

- 26. února - Ostrava, Park Inn Hotel

- 27. února - Olomouc, Regionální centrum Olomouc - sál Centaurus

- 28. února - Zlín, Konferenční centrum města Zlín

- 4. března - Karlovy Vary, sál krajské knihovny v areálu krajského úřadu

- 12. března - Ústí nad Labem, Clarion Congress Hotel

- 19. března - České Budějovice, Clarion Congress Hotel

- 26. března - Praha, Clarion Congress Hotel Praha - Vysočanská

Vládní důchodová reforma odstartovala na Nový rok

Ministerstvo práce reformu penzí označuje za největší od roku 1989. Lidé mohou přesměrovat tři procentní body ze sociálních odvodů do svého spoření u fondů. Přidat k tomu musí ze svého ještě částku ve výši dvou procentních bodů. Od státu pak v budoucnu dostanou nižší důchod, měli by mít ale něco našetřeno. Lidé do 35 let se mohou do reformy zapojit kdykoliv. Ti, kterým už 35 bylo, se musí rozhodnout do konce června.

Odbory a aktivisté proti reformě protestují. Opoziční ČSSD už avizovala, že ji její příští vláda zruší. Premiér Petr Nečas (ODS) řekl, že reforma penzí bude výhodná pro polovinu občanů. Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při institutu CERGE-EI se spoření části odvodů u fondů vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší. Profesor soukromé Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek naopak tvrdí, že reforma je nevýhodná skoro pro všechny.

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA