Kalousek: Nižší schodek je úspěchem vládní finanční strategie

Praha - Rozpočet za rok 2012 skončil s deficitem 101 miliard korun, tedy o 4 miliardy nižším, než se očekávalo. Ministr financí Miroslav Kalousek je s výsledkem spokojen. „Dodrželi jsme finanční strategii,“ prohlásil na brífinku. Rozpočet byl připravován na základě predikce, která byla optimističtější než následná skutečnost. Příjmy byly sice nakonec nižší o 42,6 miliardy, vláda ale rychle zareagovala a díky úsporám na výdajích získala celkem 47 miliard. Kromě úspor pomohlo i zvýšení DPH a vyšší suma vybraná na sociálním pojištění. Podrobněji o rozpočtu 2012 čtěte v tiskové zprávě ministerstva financí.

Úspory se odehrály zejména v provozních výdajích. Levné bylo rekordně třeba financování dluhu. „Kapitálové trhy nás vnímají jako nejdůvěryhodnějšího věřitele ve středoevropském regionu,“ upozornil Kalousek. ČR je tedy pokládána v regionu za nejperspektivnější z hlediska prosperity. „Jde o úspěch finanční strategie této vlády,“ konstatoval ministr financí. 

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„Na podzim roku 2011 se prudce horšila makroekonomická předpověď. Bylo zřejmé, že daňové výnosy budou nižší, než bylo stanoveno v rozpočtové dokumentaci. To jsme avizovali při schvalování návrhu rozpočtu s tím, že příslušné korekce učiníme na základě lednové predikce, což se stalo v březnu. Díky těmto úsporám jsme plán deficitu udrželi s dostatečnou rezervou.“

Miroslav Kalousek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Kalousek se zmínil také o čerpání finančních prostředků z Evropské unie - podle něj proběhlo úspěšně. „Z EU bylo obnoveno čerpání ze strukturálních fondů. Podařilo se vyřešit v rámci rozpočtu i korekce. Vyřešili jsme problémy do budoucna,“ míní ministr, podle něhož má Česko historicky nejlepší čistou pozici vůči EU, která přesáhne 70 miliard korun. Loni přitom činila 37 miliard.

Celkové výdaje státního rozpočtu byly za rok 2012 čerpány ve výši 1,152 bilionu korun a celkové příjmy 1,051 bilionu korun. Daňové příjmy, které činily 540,3 miliardy korun, meziročně vzrostly o 17,2 miliardy.

Zdaleka nejvíc peněz stát minulý rok utratil za výplatu důchodů, a to víc než 380 miliard korun. To je nejen historický rekord, ale také třetina výdajů celého státního rozpočtu. Výdaje na důchody budou přitom i dál růst.

Na sociálních dávkách stát ušetřil 10 miliard

Díky systémovým změnám došlo také ke snížení výdajů na sociální dávky, a to o 10 miliard. Stát méně utratil za nemocenské pojištění a dávky v nezaměstnanosti. „Potvrdila se účinnost sociální reformy, jejímž účelem bylo dávat skutečně těm, co to potřebují,“ podotkl Kalousek.

Nákupy v obchodech
Zdroj: ČT24

Na dani z přidané hodnoty loni stát inkasoval 199,7 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 7,8 miliardy korun. Lépe se DPH vyvíjela ve druhém pololetí, kdy inkaso meziročně vzrostlo o 10,2 miliardy korun, tedy o 7,3 procenta. „Zvlášť závěr roku ukázal vyšší dynamiku výběru DPH a vyšší spotřebu domácností,“ konstatoval Kalousek.

Spotřeba domácností sice meziročně poklesla, Kalousek ale tvrdí, že to nebylo dominantně dáno vyšší sazbou DPH. „Musíme si být vědomi toho, že spousta věcí zdražuje. Vidíme třeba, co dělají obnovitelné zdroje s cenami energií. Rostou ceny potravin, rostou třeba ceny obilí, na to výše DPH nemá vliv. Když se poptávka obnoví, vyjde podle mě najevo, že je lepší přiblížení sazeb. Já jsem zastáncem jejich sjednocení. Na DPH dochází k velkým daňovým únikům,“ upozornil šéfredaktor Eura Pavel Páral.

Tankování
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/GELEBART

Jednou z mála daní, jejichž výběr oproti roku 2011 klesl, je spotřební daň z benzinu a nafty. Stát na ní vybral o dvě miliardy méně, hlavně kvůli rekordním cenám z léta a začátku podzimu. „Vysoké ceny pohonných hmot vedly řadu domácností k hledání úspor,“ řekl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Snížení spotřební daně z benzinu a nafty, které by mohlo prodeje oživit, ale zatím vláda nechystá. Podle ministra financí by to přineslo jen propad příjmů státního rozpočtu.

Mimořádná opatření vláda tento rok zatím nechystá

Podíl schodku rozpočtu k hrubému domácímu produktu dosáhne podle neoficiálních údajů 3,5 procenta, což vláda chtěla, upozornil Kalousek. Při započtení jednorázové účetní operace 57 miliard korun na církevní restituce to bude pět procent na HDP. Letos má přitom schodek rozpočtu klesnout na rovných 100 miliard korun. „Nemáme žádnou informaci, na základě které bychom pro letošek uvažovali o souboru mimořádných opatření,“ dodal ministr.

Rozpočet na rok 2011

V roce 2011 státní rozpočet skončil ve schodku 142,8 miliardy korun, plán počítal s deficitem 135 miliard korun. Důvodem vyššího schodku rozpočtu byly potíže při čerpání z evropských fondů, bez tohoto vlivu by hospodaření státu skončilo ve schodku zhruba 130 miliard korun.

Rozpočet na rok 2013

Letos má schodek rozpočtu klesnout na rovných 100 miliard korun. Opozice rozpočet kritizovala, vláda podle ní mimo jiné rezignovala na hospodářskou politiku a snahu podpořit růst ekonomiky.