Daně u tuzemských pohonných hmot jsou nejvyšší z nových zemí EU

Praha - Pohonné hmoty v Česku jsou zatíženy nejvyššími daněmi ze dvanácti zemí, které od roku 2004 vstoupily do Evropské unie. Navíc zdanění nafty v České republice je i nad průměrem celé sedmadvacítky, jak vyplývá z údajů, které zveřejnil Evropský energetický portál (EEP). Na míru zdanění pohonných hmot si dlouhodobě stěžují tuzemští dopravci a podnikatelé.

Například daně uvalené na litr nafty, tedy DPH a spotřební daně, dosahují v Česku podle EEP 0,689 eura (17,34 koruny). Tato částka představuje 48 procent z celkové ceny dieselu. Stejnou výši daně vyměřuje na litr nafty také Maďarsko, u ostatních deseti nových zemí EU je daň nižší. Co se týče nových států unie, je nafta zatížena nejmenší daní v Litvě, kde celkové zdanění činí 0,527 eura na litr.

Česká daň na naftu je přitom v rámci celé EU devátá nejvyšší. Ještě větší částku vyměřují Británie, Itálie, Irsko, Nizozemsko, Německo a severské země. Vůbec nejvyšší je hodnota daně v Británii, kde činí 0,96 eura na litr. Česko se s výší daně pohybuje nad průměrem sedmadvacítky, který na litr dosahuje 0,66 eura.

České daně představují 54 procent ceny benzinu, hůře je na tom jen Slovensko

U benzinu představují všechny české daně celkem 0,758 eura na litr, tedy 54 procent z celkové ceny. Z nových zemí EU je daň vyšší pouze na Slovensku na úrovni 0,766 eura na litr. Nejméně je benzin daněn na Kypru, kde celková výše daně na litr dosahuje 0,555 eura.

Eura
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Česko je v celé unii co do výše daně na benzin na čtrnáctém místě a je pod unijním průměrem výše daně, který činí 0,836 eura. Nejvyšší daně na benzin vyměřuje Nizozemsko, kde se z jednoho litru celkem odvádí na daních 1,039 eura.

V polovině loňského listopadu pak Unie malých a středních podniků ČR a čeští dopravci opět vyzvali vládu, aby spotřební daně z pohonných hmot snížila. Podle dopravců je spotřební daň na naftu tak vysoká, že kamiony projíždějící přes Česko tankují mimo území ČR. Předseda podnikatelské unie David Šeich také varoval, že vysoká spotřební daň motivuje k daňovým únikům.

Daně u pohonných hmot v ČR 

DPH…………………………………..21 procent

Spotřební daň u nafty…..……10,90 koruny za litr

Spotřební daň u benzinu…….12,84 koruny za litr