Proti dani, která z Francie vyhnala i Depardieua, se postavila ústavní rada

Paříž - Francouzská ústavní rada se dnes postavila proti rozhodnutí socialistické vlády prezidenta Françoise Hollandea, která v září zavedla pětasedmdesátiprocentní daň z příjmů pro nejbohatší občany. Daň se měla týkat příjmů přesahujících milion eur (zhruba 25 milionů korun) ročně a platit se měla od roku 2013. Kvůli nové dani se z Francie nedávno odstěhoval i herec Gérard Depardieu.

Ústavní rada je francouzskou obdobou ústavního soudu a dohlíží na to, zda zákony neodporují ústavě. Ve svém dnešním rozhodnutí její členové kritizovali to, že daň porušuje princip rovnosti, protože se nevztahuje na domácnosti, jak je ve Francii u daní z příjmu obvyklé, ale na jednotlivce. Pochybný je podle nich i způsob jejího výpočtu.„Rada neodmítla princip daně bohatých, ale jen způsob, jakým se má vypočítávat,“ vysvětlil pařížský spolupracovník České televize Jakub Kajtman. Premiér Jean-Marc Ayrault krátce nato oznámil, že vláda návrh „milionářské daně“ v pozměněné podobě předloží znovu. Neřekl ale, kdy tak učiní.

„Pro prezidenta Hollanda nepředstavuje z ekonomického hlediska odmítnutí zákona zas až takový problém, má pro něj ale spíš symbolický význam, protože nový prezident chtěl přinutit bohaté Francouze, aby své zemi v době krize pomohli,“ vysvětlil Kajtman.

Slib zavedení vysokých daní z příjmu pro ty nejmovitější byl jedním z klíčových bodů Hollandeova volebního programu. Prezident tvrdil, že jde o gesto solidarity v době ekonomické nestability. Opoziční pravice namítala, že daň je trestem za bohatství a povede k odchodu některých Francouzů ze země.

Kvůli nové „milionářské dani“ se nedávno do Belgie odstěhoval například herec Gérard Depardieu. Herec si koupil dům v belgické obci těsně u hranic s Francií. Dokonce se tam přihlásil k trvalému pobytu s cílem platit daně především tam, kde jsou nižší.„Vydělává si hodně peněz. A ti, kdo hodně vydělají, by měli platit vyšší daně. Co na tom není normálního? On to asi nechápe a je to škoda. I přes jeho osobnost, přes všechen talent, je to známka jeho úpadku,“ hodnotil hercův krok francouzský ministr práce Michel Sapin.

Telefonát Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)