Daňový balíček přináší živnostníkům dobrou a špatnou zprávu. Vrací slevy a zužuje paušály

Události ČT: Daňový balíček a živnostníci (zdroj: ČT24)

Devadesát tisíc živnostníků s výdajovými paušály, kteří mají děti, bude platit už letos nižší daně. Naopak zhruba 20 tisícům drobných podnikatelů s obratem nad milion korun odvody vzrostou. Ale až od příštího roku. Vyplývá to z daňového balíčku, který nedávno schválili poslanci.

Zákon vrací živnostníkům s paušály (místo toho, aby dokládali jednotlivé výdaje během roku, uplatňují je paušální částkou, kterou zákon stanoví procentem, a to podle jednotlivých druhů podnikání) možnost uplatnit daňové zvýhodnění na děti nebo slevu na druhého z manželů. 

Dosud na tyto slevy nárok neměli. „Ta situace byla podle našeho názoru protiústavní,“ uvedl vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. 

Daňový balíček
Zdroj: ČT24

Například malíři pokojů Vladimíru Schejbalovi, který sám vychovává tři děti, klesnou díky navrácení daňových slev na jeho potomky daně o 57 tisíc korun ročně. Peníze využije právě pro své děti.  

Tato změna platí zpětně s účinností od 1. ledna letošního roku. 

A teď špatná zpráva

Nepříznivou zprávou pro živnostníky je naopak to, že výdajové paušály se nově - s platností od příštího roku - budou moci využít jen u příjmů do jednoho milionu korun, zatímco nyní je to do dvou milionů korun. Procentní sazby paušálů se nemění.

To se živnostenským organizacím nelíbí.  „Jedná se o nemalou skupinu podnikatelů, která to měla za prvé jako snížení administrativy a za další, a to je pravda, jako určitou daňovou úlevu,“ uvedl šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. 

Nepříjemnost to bude znamenat například pro Romana Kneifela, který vlastní kamnářskou firmu. Ročně utrží jeden a půl milionu korun. Od příštího roku ale bude platit vyšší daně. Paušály, které mu je snižují, totiž bude moci využít jen u tržeb do milionu ročně. Všechno nad milion bude muset nově zdanit zvlášť.

Kneifel se domnívá, že to bude zátěž a „stejně to zaplatí koncový klient, ať si chce, nebo ne. Prodraží se to na všech produktech“. 

Kdo je ještě malým podnikatelem?

Vládní koalice, která zákon ve sněmovně nedávno prosadila, argumentuje, že paušály mají zjednodušovat podnikání jen drobným živnostníkům.

„Samozřejmě paušál byl určen pro to, aby ti nejmenší nemuseli dělat účetnictví. Milion korun je dobrý strop na to, abychom definovali, že je to malé podnikání,“ argumentuje ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Přidává se i premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Je logické, že nejvíce to pomáhá malým podnikatelům, kteří nemají prostředky, kteří si nemohou najmout trvalou účetní“.

Zatímco opoziční komunisté zákon podpořili, pravicová opozice byla proti. Nelíbí se jí právě snížení ročního obratu pro využití paušálů ze dvou milionů na milion. Proto jsme celý ten zákon nepodpořili, byť třeba slevy na děti podporujeme, uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček pak argumentuje tím, že půjde o velkou skupinu lidí, kteří nově budou muset vést účetnictví a nebudou moci využívat výdajový paušál.

Daňový balíček
Zdroj: ČT24

Vládní daňový balíček upravující zdanění živnostníků s výdajovými paušály teď posoudí prezident Miloš Zeman. Ten už Sobotkovu kabinetu vzkázal, že zákon podepíše.

Stane-li se tak, zůstane podle výpočtu ministerstva financí celkově živnostníkům v peněženkách navíc jeden a půl miliardy korun ročně.

Vydáno pod