Nejistota kolem výše DPH trvá, řada lidí stráví Vánoce v práci

Praha - Téměř dvě pětiny firem omezí kvůli nejistotě kolem sazeb DPH vánoční dovolené. V práci zůstanou především zaměstnanci finančních oddělení, marketingu a prodeje. Jako problém vnímá nejistotu kolem DPH až 88 procent podniků. Vyplývá to z průzkumu Komory certifikovaných účetních. Firmy trápí případné rychlé úpravy softwaru, ceníků, ale i samotný dopad vyšší DPH na náklady firem.

Podle průzkumu, jehož se zúčastnilo 223 finančních manažerů a účetních českých firem, mají firmy nejčastěji problémy s úpravou softwaru, aby včas odpovídal novým zákonným požadavkům. Týká se to téměř sedmdesáti procent firem. Úprava ceníků je problémem pro 54 procent dotázaných. Téměř 47 procent účastníků průzkumu se také obává dopadu zvýšení DPH na náklady firem. Respondenti dále uvádějí jako problém úpravu marketingových materiálů, protože nejsou schopni zveřejnit finální spotřebitelské ceny na letácích.

Zaměstnanci nedostanou včas instrukce

Další z obávaných dopadů je podle průzkumu neschopnost firem instruovat zaměstnance prodeje pro obchodní jednání. „Nejistota ohledně cen produktů a služeb má tedy velmi pravděpodobně konkrétní dopad na uzavírání zakázek, a tedy obchodní výsledky firem,“ uvedla komora.

Ilustrační foto
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Nejistota kolem výše DPH má dopad na podnikatele

„Nemyslím si, že zvýšení DPH o procento je zásadním problémem velmi špatné nálady mezi podnikateli. Velkým problémem posledního kvartálu je totální nezájem veřejnosti cokoli nakupovat. A postoj státu, který hledí jen na to, jak by naplnil státní kasu, zlepšení nepřispívá. Obchod už dělám 20 let a musím říct, že současná situace není dobrá,“ říká Jiří Štolpa, majitel prodejny Twinsport.

„Za posledních 15 let v tuto chvíli pracujeme ve čtvrtém režimu DPH a teď se na nás chystá další, to je prostě nesmyslné,“ uvedl vedoucí Pivovarského klubu Pavel Dočkal.

Ani jednoznačné vyřešení sazeb DPH již k 1. lednu přitom vícenáklady firem spojené s nejistotou nesníží. „Varianty rozpočtů, ceníků a nabídek se připravují již hodnou chvíli. Čas strávený jejich přípravou firmám již nikdo nevrátí. S rozhodnutím o nové výši DPH řada těchto materiálů bohužel skončí v koši,“ uvedl místopředseda Komory certifikovaných účetních Karel Smetana.

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA

Daňový balíček během pár dnů ve sněmovně

Poslanecká sněmovna by měla přehlasovat veto Senátu k balíčku daňových změn tento týden. Změny mimo jiné počítají od příštího roku se zvýšením sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Následně má na podpis patnáct dní prezident. Česku tak podle daňových poradců reálně hrozí, že budou v jednom měsíci platit různé sazby DPH. Na počátku ledna totiž může začít platit již dříve schválená jednotná sazba daně 17,5 procenta. Ta se pak během měsíce změní na plánovaných 15 a 21 procent.

Jaké klady podle podnikatelů daňový balíček přináší

• Nezvedá se daň z příjmu, zůstala na 19 procentech.

• Byly uhájeny daňové paušály. „Udělala se z toho mantra. Musíme respektovat ty, kteří zde tvoří hodnoty,“ řekl předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.

„Co se týče zelené nafty, tak se to jakžtakž podařilo dohandlovat tak, že příští rok se bude vracet alespoň 40 procent,“ prohlásil Havlíček. Pro rok 2014 je to zatím tak, že bude zrušena. Letos mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty v roce 2014 by platili téměř o 11 korun za litr více.

Zápory

• Problém je ve stavebnictví - padá totiž už několik let po sobě. Klesá zhruba o 8 procent každý rok. „Některé stavební firmy mají za posledních 5 let odpad zakázek až o 50 procent, což je hrozivé číslo,“ doplňuje Havlíček. Velkou vráskou je i to, že na stavebnictví jsou navázány řemeslnické profese i služby. Ve finále to znamená, že vyšší daně stavebnictví ještě více přiškrtí.

• Stavebnictví je přímo propojené s investicemi, což je právě ta oblast růstu HDP, která má největší problémy.

• Maloobchodníci přijdou o část svých zákazníků, nebude to však nějak dramatické. „Když přibrzdíme poptávku po maloobchodním zboží a službách, potom je třeba napnout síly v exportu a investování. Minimálně optimistickou atmosférou musíme podporovat tuzemské i zahraniční investory, jinak HDP růst příliš nebude,“ řekl Havlíček.