Sobotka chce prosadit růst důchodů alespoň o 500 korun

Důchody se mají podle Sobotky zvýšit alespoň o 500 korun (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce Michaela Marksová (oba ČSSD) prosazují růst důchodů alespoň o 500 korun. Podle Sobotky bude slibovaný růst možný jen tehdy, pokud se přijme projednávaná novela se změnou valorizace.

„Pět set korun je náš cíl pro průměrnou valorizaci penzí pro rok 2018. Abychom je mohli dát, je potřeba schválit návrh se změnou valorizace,“ uvedl premiér po jednání se zástupci seniorských organizací. Dodal, že s návrhem na přidání v průměru aspoň o pětistovku půjde i na jednání s koaličními partnery.

Důchody se teď zvyšují vždy od ledna o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen. Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák ale ve sněmovně navrhl změnu valorizace: nově by se mělo přidávat o polovinu růstu reálných mezd a růst nákladů důchodců. Seniorské organizace to vítají a změnu doporučila i důchodová komise. Na novém modelu růstu penzí se však v polovině března nedohodla vládní koalice.

Návrh na zvýšení penzí podporují i hnutí ANO a lidovci. Všechny tři strany chtějí probrat návrh na koaliční radě.

Další návrhy na vládě: Marksová uspěla, Babiš ne

Vláda ve středu řešila návrhy ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) či ministra financí Andreje Babiše (ANO). Premiér Sobotka přitom na ministry apeloval, aby už v dubnu nové návrhy nepředkládali. Babiš i Marksová se ale hájili, že své návrhy předložili už dříve.

Ministryně předložila změnu zdanění rodin s dětmi a na vládě uspěla. Rodiče se dvěma a více potomky by tak mohli platit nižší sociální pojištění. Babiš předložil zákon, který by třeba poslancům a senátorům zakázal po dobu čtyř let od skončení mandátu zasedat v orgánech státních podniků. Vláda ale jeho návrh nepodpořila. Obdobný poslanecký návrh má podle kabinetu větší šanci projít. 

Předsedové poslaneckých klubů ale ve středu vládě vzkázali, že ve sněmovně mají jakékoli nové návrhy jen minimální šanci uspět. Do konce volebního období by je totiž už poslanci zřejmě nestihli schválit. Místo nových návrhů se chtějí členové dolní komory soustředit na téměř 300 dosud neprojednaných bodů.