ChemChina získala v USA souhlas s převzetím švýcarské Syngenty

Americká Federální komise pro obchod (FTC) v úterý schválila čínské státní chemické společnosti ChemChina záměr převzít za 43 miliard dolarů (téměř 1,1 bilionu korun) švýcarského producenta pesticidů a osiv Syngenta. Souhlas s transakcí ale podmínila tím, že ChemChina prodá některé aktivity, aby tak rozptýlila obavy z ohrožení hospodářské soutěže. Svůj souhlas s převzetím vyslovila ve středu už i Evropská komise.

Převzetí Syngenty představuje největší akvizici, jakou kdy některá z čínských firem v zahraničí uskutečnila. Transakce je důležitá pro snahu Číny zajistit své velké populaci dostatek potravin. Chemikálie a patentově chráněná semena společnosti Syngenta by mohly pomoci zvýšit v Číně zemědělskou produkci.

ChemChina se na převzetí Syngenty dohodla loni v únoru. Transakce podle mluvčího Syngenty stále čeká na vyjádření regulátorů v Číně, Evropě, Indii a Mexiku.

Zdroje agentury Reuters začátkem února uvedly, že Evropská komise souhlas s transakcí podmíní prodejem některých aktivit v Evropské unii.