Za chybějící e-mail pokuta 50 tisíc. Finanční správa teď část pokut za kontrolní hlášení odpustí

Události: Finanční správa promíjí podnikatelům část pokut (zdroj: ČT24)

Finanční správa začala firmám promíjet pokuty, které souvisí s porušením pravidel kontrolního hlášení DPH. Zatím tak učinila zhruba ve dvou desítkách případů za více než půl milionu korun.

Firmy začaly hromadně žádat o odpuštění sankcí poté, co je ministerstvo financí na začátku března zmírnilo. Celkem v souvislosti s kontrolním hlášením úředníci udělili až dva a půl tisíce pokut ve výši sto dvou milionů korun.

Jednou z firem, která o odpuštění sankcí požádala, je advokátní kancelář v Prostějově. I ta už rok - podobně jako dalších 500 tisíc podnikatelů - musí povinně vyplňovat speciální výkaz s názvem Kontrolní hlášení. Do něj musí zanést všechny transakce, tedy příjmy a výdaje.

  • Žádost o prominutí pokuty lze podle zákona podat nejpozději do 3 měsíců ode dne právní moci platebního výměru, kterým bylo rozhodnuto o povinnosti uhradit pokutu.

„Je celkem komplikované to správně vyplnit a zanést tam všechny údaje. V mém případě nakonec jeden drobný údaj chyběl,“ říká advokát Ondřej Lichnovský.

Chybu udělal hned třikrát. V jeho kontrolním hlášení chyběla e-mailová adresa, případně datová schránka. Pokaždé tak následovala pokuta 50 tisíc korun, dohromady 150 tisíc korun.

„Očekáváme minimálně částečné prominutí té pokuty,“ doufá advokát Lichnovský. Žádost, která stojí tisíc korun, už podal.

Pokuty za kontrolní hlášení
Zdroj: ČT24

A ve dvou případech bude zřejmě advokát Lichnovský úspěšný. Finanční správa nově firmám promíjí dvě pokuty bez ohledu na příčinu. Zatím sankce odpouštěla jen kvůli špatnému zdravotnímu stavu nebo přírodní katastrofě.

„Mají nyní možnost požádat dvakrát při pochybení v roce 2016 a jednou při pochybení v roce 2017,“ potvrzuje mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Úředníci vybírají pokuty v terénu

Kontrolní hlášení má zabránit daňovým únikům. Ty kontroloři vyčíslili až na 90 miliard ročně. Úředníci finanční správy ale čím dál častěji vyrážejí vymáhat i menší dluhy.

  • speciální daňové stvrzení, které podávají plátci DPH. Právnické osoby ho podávají měsíčně, fyzické osoby měsíčně nebo čtvrtletně (záleží na zdaňovacím období).
  • jednou z novinek ministra financí Andreje Babiše (ANO) a je platné od letoška. Má zabránit daňovým únikům. Pro čtvrtletní plátce byl první termín 25. dubna 2016. Včetně měsíčních plátců přišlo do té doby Finanční správě kontrolní hlášení od 421 tisíc plátců DPH.

Jako třeba tento týden, kdy nečekaně přišli například do sídla firmy v Praze 4, která půjčuje lešení, kontejnery a nářadí. Dluh na DPH majiteli rostl a opakované výzvy k zaplacení nepomohly. Na místě byli i celníci a spolu s úředníky zabavili firemní auta. Pokud jejich majitel ani tentokrát nezaplatí, půjdou do dražby.

Naopak ze své další zastávky, restaurace v Praze 6, úředníci odešli s hotovostí - majitel svůj dluh raději rovnou zaplatil. Celodenní zásah finanční správě vynesl téměř 11 milionů korun.