Padělané bankovky z inkoustových tiskáren poznáte, tvrdí experti. Stačí promnout

Události ČT: V Česku bylo loni zadrženo 3 646 kusů padělaných bankovek a mincí (zdroj: ČT24)

V České republice bylo loni zadrženo 3646 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, meziročně o třetinu méně. Častěji byly padělány české bankovky a mince, informovala Česká národní banka (ČNB). Stále také platí, že naprostá většina padělků českých bankovek byla nepříliš dobré kvality. Pokud tedy budou lidé věnovat penězům při jejich příjmu dostatečnou pozornost, neměli by mít problém padělky rozpoznat, míní ČNB.

Nejčastěji padělané jsou dlouhodobě tisícikoruny a pětisetkoruny. Ty loni tvořily téměř tři čtvrtiny všech zadržených padělaných a pozměněných českých bankovek.

Celková hodnota zadržených padělků v českých korunách loni činila 2,2 milionu korun, předloni to bylo 2,5 milionu korun a jejich počet tak meziročně klesl o 251 na 2132 kusů. Padělaná mince byla loni zadržena jedna. Padělků v cizích měnách bylo 1514, meziročně o 1404 kusů méně.

Padělky českých a eurových bankovek podle stupňů nebezpečnosti v roce 2016
Zdroj: ČNB

Nejvíce padělků českých bankovek bylo zadrženo tradičně v Praze (841 kusů). Následují města Pardubice (270 ks), Ústí nad Labem (184 ks), Brno (97 ks), Ostrava (84 ks). 

Kvalita padělků české měny byla stejně jako v předchozích letech spíše nevalná. „Naprostá většina padělků byla i loni vytvořena méně pokročilými technikami. K jejich odhalení stačí veřejnosti kontrola základních ochranných prvků, a to ve třech jednoduchých krocích: promnutím bankovky mezi prsty, pohledem na bankovku proti světlu a jejím sklopením,“ informoval člen bankovní rady Vojtěch Benda. Většina korunových padělků se podle něj stále tiskne na inkoustových tiskárnách. 

Ochranné prvky bankovek – postup při kontrole bankovky
Zdroj: Vojtěch Benda/ČNB

Česká národní banka upozorňuje, že právo odmítnout přijetí bankovky či mince má každý jednotlivec, pokud se domnívá, že jde o padělek, s výjimkou osob, které mají povinnost podezřelé peníze zadržet. Podezřelé peníze není možné dále použít k placení takové jednání je trestné.

  •  Podezřelou bankovku nebo minci odneste na Policii ČR a informujte o svém podezření.
  • Bankovka nebo mince bude předána České národní bance, která ji prozkoumá a určí její pravost.
  • Pokud se ukáže, že je bankovka nebo mince pravá, bude vrácena původnímu majiteli.
  • Půjde-li o padělek, bude zadržena bez náhrady (za padělky nelze poskytnout náhradu).
  • Zdroj: ČNB

V případě padělků českých bankovek připadá jeden na 212 649 kusů bankovek v oběhu. V případě eur pak jeden na 21 150 kusů bankovek v oběhu.

V případě zahraničních bankovek bylo loni zadrženo 1187 kusů padělků v eurech, nejčastěji padělaná je padesátieurová bankovka. V dolarech bylo zadrženo 256 kusů padělků. Nejčastěji zadržené padělky byly stodolarové bankovky. Vedle toho bylo v Česku zadrženo 25 padělků mincí v eurech.

Způsob padělání českých a eurových bankovek v roce 2016
Zdroj: ČNB

U padělků v eurech i dolarech je kvalita vyšší než u českých bankovek a mincí. Většinou jsou hodnoceny jako zdařilé. Navíc proti českým padělkům převažoval klasický tisk z plochy.

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu přes 2,2 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční nárůst o šest procent. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 508 miliard na zhruba 555 miliard korun. Z bankovek bylo nejvíce ke konci loňského roku tisícikorun, a to 140,7 milionu.