Daňové ráje už si na české firmy zvykly

Praha - Každá třicátá firma, která podniká v České republice, má sídlo v daňovém ráji. Jen během letošních tří čtvrtletí své podnikatelské sídlo změnilo dalších 280 firem. Vůbec nejvíce jich míří do Spojených států a na Kypr, jak vyplývá ze statistiky České kapitálové informační agentury (ČEKIA).

Podnikatele stále častěji lákají do tzv. daňových rájů nízké nebo raději vůbec žádné daně nebo snaha nebýt vidět. „Statistiky sledujeme od roku 2006 a od té doby každým rokem zájem o odchod do daňových rájů stoupá,“ říká regionální manažerka firmy Bisnode ČR Alena Seoud. Letos už počet takových podniků narostl skoro až na 12,5 tisíce a podle expertů se na této cifře nezastaví. 

Michal Friedberger, obchodní ředitel firmy AKONT Trust Company

„Právní nejistota je opravdu významným prvkem, samozřejmě plánované zrušení akcií na majitele také. A co se týče zvýšení sazby daně, tak to byl vždycky impulz.“ 

Daňové ráje
Zdroj: ČT24

Navíc do náruče daňových rájů posílají podnikatele restriktivní vládní opatření. „Klasickým příkladem jsou fotovoltaiky, kdy v podstatě došlo ke zrušení některých výhod a dokonce zavedení nepřímé retroaktivity zákonů, což investory velice zneklidní,“ dokládá obchodní ředitel AKONT Trust Company Michal Friedberger. 

Do zahraničí odcházejí i hazardní firmy

Podle Aleny Seoud dochází v souvislosti se změnou legislativy také k odchodu společností, které se pohybují v oblasti hazardu. Hazardní firmy míří nejčastěji na Maltu, kde sídlí třeba i majitel Equa Bank nebo společnosti CS Cargo. Kit digital si zase vybrala Spojené arabské emiráty. 

Daňové ráje tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Nižší daňové sazby a stabilní podnikatelské prostředí jsou zase lákadlem pro velké finanční skupiny, třeba Kellnerova PPF sídlí v Nizozemsku, KKCG nebo J&T pro změnu na Kypru. Tam podnikatelé zaplatí na dani jen 10 procent, tedy asi polovinu toho, co v Česku. Řecký ostrov si tak jako své útočiště vybral třeba i vydavatel Hospodářských novin nebo týdeníku Ekonom, společnost Economia.