Senátoři vrátili daňový balíček, chtějí změny v DPH u pozemků

Senát vrátil sněmovně vládní daňový balíček. Senátoři do něj chtějí vložit osvobození převodu pozemků okolo staveb od daně z přidané hodnoty, dani by podléhal jen převod pozemků pod stavbami. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s tím nesouhlasil. Žádný jiný pozměňovací návrh senátoři nepřijali. Daňový balíček především zvyšuje daňové slevy na druhé, třetí a další dítě.

Návrh na osvobození převodu pozemků vznesl Petr Šilar (KDU-ČSL) a podpořilo ho 49 přítomných senátorů. Jde o stejný návrh, který Senát schválil už dřív a předložil ho do Sněmovny. Poslanci se k jeho projednání zatím nedostali, vláda k němu dala nesouhlasné stanovisko.

Nepřijaté pozměňovací návrhy senátorů se týkaly například zavedení výjimek z elektronické evidence tržeb, snížení horní sazby DPH nebo zrušení solidární daňové přirážky pro lidi s vysokými příjmy. Neprošel ani návrh zachovat dosavadní podmínky uplatňování nároku na odpočty DPH pro Českou televizi a Český rozhlas.

Někteří senátoři v čele s Renatou Chmelovou (za KDU-ČSL) chtěli vypustit ustanovení, které má nově dát České televizi a Českému rozhlasu větší možnosti žádat o odpočet na dani z přidané hodnoty. Veřejnoprávní televize a rozhlas by podle této novinky mohly o odpočet žádat ve stejném rozsahu jako komerční stanice.

Ustanovení se dostalo do předlohy ve Sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců ČSSD Václava Votavy a Vítězslava Jandáka. Podle ministra Babiše je to ale v rozporu s právem EU. Už dříve to označil za daňový paskvil. „V podstatě by šlo o bezprecedentní úpravu v rámci EU, ani jeden stát to takto upraveno nemá,“ argumentovala senátorka Chmelová.