Pojištění na důchod tak, jak ho známe, končí

Praha - Pouze pět dní zbývá na „spoření po staru“. Jen do tohoto pátku 30. listopadu 23 hodin 59 minut je možné uzavřít penzijní připojištění za stávajících a „výhodnějších“ podmínek. Pak nastane měsíční čekání na lednový velký třesk – tedy změnu, kterou přinese v dobrovolných příspěvcích do penzijního fondu důchodová reforma.

Starý účastnický fond

Stihnout uzavřít ještě „starý typ“ smlouvy o důchodovém připojištění nese řadu výhod. Podmínky, které platily ve stávajících penzijních fondech, zůstanou a nesou s sebou řadu výhod. Zejména záruku, že se z naspořených peněz neodečtou žádné ztráty, jistotu státních příspěvků, daňové zvýhodnění či možnost jednorázového vyplacení peněz.

Nový účastnický fond

Uzavře-li zájemce smlouvu u nového fondu po 1. lednu 2013, dostane stejně jako stávající střadatel na penzi příspěvek od státu a bude si moci důchodové připojištění odepsat z daňového základu. Nové účastnické fondy ale nebudou garantovat zmíněné nezáporné zhodnocení vložených finančních prostředků, tedy záruku, že člověk neprodělá. Lidé navíc přijdou také o možnost čerpat výsluhovou penzi. 

O jednorázovou výplatu penze si navíc lidé budou moci říct až při dosažení důchodového věku. Výhodou je, že v režimu nové smlouvy klient získá možnost přecházet mezi účastnickými fondy a volit si vlastní investiční strategii. Zájemce tak bude mít možnost sáhnout po strategiích, které přinesou vyšší výnos a tedy „rychlé“ peníze. Ruku v ruce s nimi ale i mnohem vyšší riziko

Státní podpora se změní u všech

Dobrovolné příspěvky do penzijního fondu, zařazené do třetího pilíře důchodové reformy, se vyznačují poměrně výhodnými příspěvky ze státní kasy. Ty se změní jak u starých, tak u nových střadatelů. Doposud bylo maximum 150 korun od státu za 500 uspořených. Při vyšších úložkách již zůstával příspěvek beze změny ve výši 150 korun měsíčně. Od ledna 2013 nebudou mít nově na státní příspěvek nárok lidé, kteří si spoří méně než 300 korun měsíčně. Naopak ti, kteří si pošlou na důchodové připojištění nebo nové doplňkové spoření tisícovku, nově od státu dostanou 230 korun. 

Státní příspěvek na penzijní připojištění
Zdroj: ČT24/MPSV

Možnosti

V rámci třetího pilíře lze mít sjednanou pouze jednu platnou smlouvu. Nelze tedy mít staré penzijní připojištění a souběžně s ním to nové. Varianty tak jsou pro současné střadatele dvě. Buď zůstanou, anebo přejdou. S definitivní platností. Nováčci, kteří to nestihnou do tohoto pátku, musí po 30. listopadu měsíc vyčkat. Smlouvu pak uzavřou pouze v novém režimu.