Podnikatelem roku je spolumajitel Tescomy Petr Chmela

Podnikatelem roku je spolumajitel Tescomy Petr Chmela (zdroj: ČT24)

Vítězem ocenění Podnikatel roku se za loňský rok stal spoluzakladatel a spolumajitel zlínské společnosti vyrábějící kuchyňské potřeby Tescoma Petr Chmela. Titul technologického podnikatele získal majitel společnosti PSI zaměřující se na výrobu a vývoj měřicích zařízení určených na výzkum rostlin, řas a sinic Martin Trtílek. A titul začínajícího podnikatele majitel firmy Prusa Research Josef Průša, který od svých 19 let navrhuje a staví 3D tiskárny a je považován za jeden z největších talentů v oboru. V pražském Karlíně vznikají přístroje, jež patří ve 3D tisku mezi nejlepší na světě.

Tescoma, která v současnosti každoročně představuje na tři stovky výrobků, má své vlastní designové centrum a zboží vyváží do stovky zemí, se na svém slibném začátku v roce 2006 musela vyrovnat s nástupem velkého britského řetězce Tesco. Podobnost jmen dávala oběma tehdejším zakladatelům – Chmelovi a Jiřímu Vaculíkovi – tušit, že mohou nastat velké potíže.

Tehdy se je rozhodli vyřešit přímou spoluprací s britským obchodníkem a výsledkem bylo to, že namísto vleklého právního sporu Tescoma, která tehdy neměla vlastní prodejny, dostala své produkty do jednoho z největších řetězců.

V současnosti má již obrat přes dvě miliardy korun ročně, je jedničkou na českém a slovenském trhu a přední pozici si vybudovala také ve světě. Stěžejními zahraničními trhy jsou pro firmu Itálie, Rusko a Slovensko. V zahraničí má tisíce prodejen, najít je lze ve světových metropolích, expanduje ale i do Číny a rozvojových zemí.

Rozhoduje i zajímavý příběh

Porota se při rozhodování řídí mezinárodně platnými pravidly. Mezi hlavní kritéria hodnocení patří strategická orientace, globální dosah a samozřejmě finanční výsledky podniku, které jsou jasným ukazatelem zdraví a růstu firmy. Ale svou roli hraje i zajímavý příběh, jenž také přispěl k tomu, že absolvent konzervatoře a bubeník Petr Chmela nejvíce zaujal desetičlennou porotu soutěže EY Podnikatel roku.

Ocenění převzal z rukou ministra financí Andreje Babiše a vítěze loňského ročníku, majitele výrobce gramofonových desek GZ Media Zdeňka Pelce. Petr Chmela se tak kvalifikoval do Monte Carla, kde bude na celosvětovém finále soutěže 8. až 11. června 2017 bojovat o titul EY Světový podnikatel roku. 

Ocenění si odnesli i další podnikatelé, porotu zaujaly například bezlepkové výrobky

Poprvé byla udělena také Cena České televize za podnikatelský přínos kultuře a umění, jejími prvními držiteli se stali manželé Radana a Jiří Waldovi. Trofej Společensky prospěšného podnikatele roku 2016 si odnesli Tomáš Masopust a Gabriela Štěpánková z organizace Portus Praha. Letos byla taktéž udělena cena poroty za celoživotní přínos ve společenské prospěšnosti ředitelce a zakladatelce organizace Rozkoš bez rizika Haně Malinové.

Ocenění podnikatel roku je letos udělováno po sedmnácté. Soutěž Podnikatel roku pořádá poradenská firma EY (dříve Ernst & Young) ve světě od roku 1986. Aktuálně se koná v téměř 60 zemích.