Nebankovní poskytovatelé půjček musí mít nově licenci od ČNB. Zažádal si jen zlomek

Události ČT: O licenci u ČNB si zatím zažádal zlomek poskytovatelů nebankovních půjček (zdroj: ČT24)

Společnosti, které poskytují nebankovní úvěry, musí do začátku března zažádat Českou národní banku o licenci, jinak nebudou smět peníze půjčovat. Zatím si přitom ze šedesáti tisíc firem zažádalo jen něco málo přes třicet subjektů.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru ošetřuje to, aby společnosti nepůjčovaly lidem, kteří už mají v otázce splácení problémy. Přísnější pravidla tak teď platí i pro nebankovní společnosti, které musí mít nově i licenci od České národní banky.

„Spotřebitelé budou mít větší jistotu, že si své úvěry berou u poskytovatelů, kteří prošli pod hledáčkem České národní banky,“ míní předsedkyně představenstva Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů Kateřina Kratina Černovská.

Licence od ČNB pro nebankovní společnosti
Zdroj: ČT24

Celkem licenci zatím chce pouze 34 společností. Dalších 220 lidí pak žádá o to, aby půjčky mohlo zprostředkovávat pro jiné společnosti. I když v dalších dnech centrální banka ještě další žádosti čeká, i tak nebankovních poskytovatelů výrazně ubude.

„Kdo od nás licenci dostane, tak bude opravdu splňovat kritéria solidní společnosti,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Na Slovensku podobně zůstala desetina nebankovních poskytovatelů

Svou žádost ještě zpracovává například Zaplo.cz. Každý klient tu prochází přísným posouzením. Kdo už nějakou půjčku nesplácí, peníze nedostane. „Žádost končí u nás v systému, kde jí následně vyhodnotí sám systém. Operátor v zásadě kontroluje formální znaky,“ přiblížil ředitel Vít Růžička. Do ČNB zašle společnost žádost o licenci v termínu.

Firmy, které to neudělají, nesmí od března peníze půjčovat. V sousedním Slovensku takto ze dne na den na trhu zůstala jen asi desetina nebankovních poskytovatelů.

  • Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v roce 2016 poskytly klientům prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 155 miliard korun. O 8,4 procenta stouplo financování podnikatelských investic úvěry a leasingem, o 7,1 procenta spotřebitelskými úvěry či spotřebitelským leasingem a o 12,1 procenta financování factoringem.