Za dva týdny spadnou do EET i obchodníci. Připravená je jen třetina z nich

Se začátkem března začne elektronická evidence tržeb platit i pro obchodníky. Připojí se tak k majitelům restaurací nebo provozovatelům penzionů, kteří o přijaté tržbě informují finanční správu od prosince loňského roku. Ministerstvo financí uvádí, že na EET je zatím připravena jenom třetina obchodníků. Povinnost se přitom bude vztahovat třeba i na lékárny.

V metodice k elektronické evidenci tržeb se na lékárny nejprve vůbec nemyslelo. Kvůli nejasnostem se tak lékárníci dokonce obrátili na finanční správu a přesné pokyny dostali na konci ledna.

Zkoušeli přitom správu přesvědčit, že poskytují služby lidem, tudíž by se jich povinnost evidovat tržby týkala až v příštím roce. Tento výklad ale neuspěl a na evidovanou účtenku tak zákazníci v lékárnách narazí už od března.

V tomto případě to ale není úplně jednoduché. Na některé léky se evidence tržeb vztahovat nebude, jiné medikamenty provozovna evidovat musí. Důležité je, jestli člověk u pokladny zaplatí. Pokud u léku není doplatek, evidenci nepodléhá, pokud ho hradí pacient, pak ano.

Budou se zaznamenávat pouze doplatky, případně léky, které si pacient bude hradit celé.
Michaela Bažantová
mluvčí České lékárnické komory

U léku, na který se doplácí zhruba 60 korun, se finanční správa dozví jenom o této částce. To, co zaplatí pojišťovna, finanční správu nezajímá. „Bezhotovostní úhrady jsou ze zákona o evidenci tržeb vyňaty,“ vysvětluje náměstkyně ministerstva financí Alena Schillerová.

Ve všedních dnech se uskuteční víc tržeb

Denně teď finanční správa eviduje i několik milionů zaznamenaných tržeb. Podle detailních údajů, které úřad zveřejňuje, bývá největší počet transakcí proveden o dvanácté a třinácté hodině. Ze dnů je pak nejvytíženější pátek.

Postupně přitom objem zaznamenaných plateb roste. Zatímco v pátek šestého ledna to bylo zhruba dva a tři čtvrtě milionu, v pátek třetího února už to bylo přes tři a půl milionu. Dosud rekordní je pak 14. únor, kdy se počet evidovaných transakcí dostal nad čtyři a půl milionu. S obchodníky bude číslo od prvního března ještě vyšší.

  • Třetí fáze měla podle původního rozpisu odstartovat 1. března 2018 a vztahovat se měla například na taxikáře nebo služby účetních, advokátů a lékařů. 
  • Čtvrtá, závěrečná fáze měla začít 1. června 2018 a připojit se měli kupříkladu kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.
  • Po prosincovém rozhodnutí Ústavního soudu se start obou fází odsouvá. Ministerstvo financí musí připravit novelu zákona o EET. Předpokládá se, že už do ní zahrne například limit, který určí, při jakých ročních tržbách není nutné se jí účastnit. Možná také zpřesní, koho se mají další fáze týkat a koho ne. 
  • Ministryně financí Alena Schillerová v prosinci 2017 uvedla, že vzhledem k délce legislativního procesu, se „určitě posouváme minimálně o rok“.

V první fázi začalo evidovat přes čtyřicet tisíc podnikatelů a firem, teď se přidá zhruba dalších 250 tisíc, z nichž je teď na zapojení do EET připravený každý třetí. „Je to u nás zvyk, že všichni všechno děláme na poslední chvíli, takže to není nic neobvyklého,“ podotknul ministr financí Andrej Babiš (ANO). Dodavatelé zařízení na evidenci největší nápor zákazníků teprve čekají, přitom mnozí nestíhají už teď.

Předseda Asociace českého tradičního obchodu Zdeněk Juračka se domnívá, že obchodníci vše zvládnou, protože jsou zvyklí na různé problémy. Proto v obchodě očekává úspěšný start EET. Menší počet obchodníků, kteří jsou připraveni již nyní, si vysvětluje tím, že část obchodníků věřila v zastavení EET a část si zatím nevybrala v bohaté nabídce zařízení pro elektronickou evidenci.

Zdůraznil také, že on sám EET podporuje a očekává, že se díky ní vyrovná český trh.  „Zatím je nevyrovnaný, vládne tu šedá ekonomika. Má se dobře, kdo krade nebo má šedé podnikání,“ řekl. Od elektronické evidence tržeb si proto slibuje uklidnění atmosféry zejména v maloobchodě a rovné podmínky. 

Úředníci mezitím kontrolují restauratéry a hoteliéry z první vlny evidence. Za dva a půl měsíce obešla finanční správa 6 tisíc zařízení a zahájila šest set řízení o případných pokutách.