Výstavba kanalizace i dodávka tramvají: Šance pro české firmy ve střední Asii

Podnikatelská delegace navštívila Uzbekistán, Kazachstán i Tádžikistán (zdroj: ČT24)

Šéf poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) navštívil s poslanci i podnikatelskou delegací země střední Asie. Česko by do regionu mělo dodávat třeba tramvaje nebo techniku na zpracování zemědělských produktů. Letos se navíc v kazašské metropoli Astaně koná mezinárodní výstava EXPO, kde budou vystavovat i Češi.

Ve slavném uzbeckém městě Samarkandu už stopa českých podnikatelů je. Před dvaceti lety tam koupili místní pivovar. Původně stáčeli limonády, teď už vaří pěnivý mok: „Je to složitější, když potřebujeme nakoupit nějaké suroviny v Evropě nebo v Čechách, tak prostě převést peníze, dolary. Ale už se to dá řešit i nákupem místních surovin,“ dodává viceprezident pivovaru Pulsar Petr Serpán. 

Právě do Uzbekistánu míří české tramvaje a budou tam stát i nové balicí linky. V tádžické metropoli Dušanbe by zase české firmy měly pomáhat s výstavbou kanalizace. „Místní zajímají farmaceutika, výroba mléka nebo zpracování zemědělských plodin. Jde jen o to najít financování,“ dodává František Masopust z Komory pro hospodářské styky se SNS.

S Českem obchoduje už dvacet let tádžický podnikatel Rustam Boltaev. V Dušanbe má stáčírnu limonád a právě v tomto provozu využívá české výrobky denně. „Do dneška tam kupuji etikety, v Moravském Berouně fólie, v horách zase máme trafostanici z České republiky,“ uvádí.