Soukromé školy v USA „okupují“ Číňané, Američané na ně nemají

Washington - Čínští studenti zachraňují americké soukromé školy. Většina amerických rodin totiž v současnosti na vysoké školné nemá peníze. Končí proto na školách státních. Číňané jsou naopak za studium ochotni platit i několik desítek tisíc dolarů.

Kym je jedna z mnoha studentů, kteří se do Ameriky přistěhovali za školou. Za tři roky zaplatila za školné v přepočtu téměř dva a půl milionu korun. „Mám ráda předměty, které vyučují na škole. Většina z nich je volitelných,“ podotkla studentka.

Volné kapacity na školách trápí ředitele

Rodinám ve Spojených státech na soukromé školy chybějí peníze. Většina z nich proto míří na státní školy. Ředitelé si ale stěžují na nedostatek žáků. „Dnešní doba je těžká, hledáme cesty, jak z toho ven. A myslím si, že právě čínští studenti nám mohou pomoci. Jsou ochotni platit a díky tomu přežijeme,“ míní ředitel soukromé střední školy Clint Williams.

Soukromá škola v USA
Zdroj: ČT24

Na této škole je desetina studentů z Číny. Podle vedení navíc bude zahraničních zájemců přibývat, a to i na vysokých školách. Soukromou univerzitu si totiž může dovolit asi jen desetina amerických rodin z nízkopříjmových skupin a necelá polovina z těch bohatších. „Studenti se ve městě znají velmi dobře. Stačí se projít po ulici a potkáte plno známých. Je to skvělé,“ prohlásila Kym.

Vystudovat americkou univerzitu nyní stojí 2,5krát víc než před třiceti lety. Zájemci za studium teď průměrně zaplatí asi 22 tisíc dolarů za rok. V porovnání k tamním mzdám by česká rodina dala za školné asi 150 tisíc korun ročně.

Amerika chce čínské studenty (zdroj: ČT24)