Libyjci lákají turisty na londýnském veletrhu

Londýn - Do Londýna se sjely stovky odborníků na cestovní ruch na akci s názvem World Travel Market. Čtyřdenní veletrh je mezi nimi považovaný za jednu z největších událostí roku. K prezentaci ho využili i libyjští obchodníci. Ti mají zřejmý cíl, rok po svržení režimu Muammara Kaddáfího chtějí konečně nastartovat tamní turismus.

Libye je v očích turistů stále rozdělená a nebezpečná země. Další ránu cestovnímu ruchu navíc na začátku září zasadila vražda amerického velvyslance a dalších tří diplomatů v Benghází. Libyjský cestovní agent Wesam Alghagigi ale tvrdí, že lidi se po revoluci změnili. „Víte, to, co se stalo během revoluce, lidi změnilo. Jsou více přátelští,“ řekl. Navíc je podle libyjských cestovních agentur okolí památek bezpečné.

„Máme jedny z nejlepších archeologických lokalit ve Středomoří. Třeba Leptis Magna je jedna z nejlepších archeologických nalezišť zde na Blízkém východě,“ podotkl Alghagigi. Právě Leptis Magna je památkou, která vždy přitahovala největší zájem turistů. Na rozdíl od těch egyptských nebo tuniských ji ale od roku 1969, kdy nastoupil Kaddáfí, vidělo poměrně málo cizinců. Teď mají zase možnost.

Pro libyjské cestovní kanceláře je proto hlavním úkolem přesvědčit zahraniční turisty, že jim bude při návštěve země zajištěna bezpečnost. Ani potom ale tamní cestovky nemůžou počítat s velkým přílivem návštěvníků, brání mu mimo jiné zničená infrastruktura.

V Londýně probíhá World Travel Market (zdroj: ČT24)