Zdraží levnější roaming v EU jiné mobilní služby? Jasno může být na jaře

Události ČT: Zdraží levnější roaming jiné služby? (zdroj: ČT24)

Nová dohoda z Bruselu počítá s tím, že za hovory z jiné země EU by měl být stejný účet jako za volání doma. Ministerstvo průmyslu a obchodu má ale obavy, že zlevnění v Evropě přenesou firmy domů. Operátoři by měli nové nabídky pro zákazníky představit na jaře, tehdy by se zákazníci mohli dozvědět, jak firmy zareagují.

Účty za telefonování z dovolené v EU by už od letošního léta nemusely šplhat do nečekaných výšin. Zástupci členských zemí, Evropského parlamentu i Evropské komise stanovili finální ceník pro operátory. Považují to za poslední krok k tomu, aby příplatky za volání z ciziny padly.

„Jednali jsme v zájmu spotřebitelů, abychom jim zjednodušili život, udrželi ceny dole a snížili jejich platby. Teď je to na unijních zemích, aby to pro své občany zařídily,“ řekl místopředseda Evropské komise pro digitální jednotný trh Andrus Ansip.

Někteří operátoři ale namítají, že nižší ceny už nepokryjí jejich náklady na přeshraniční služby. Ministerstvo průmyslu a obchodu má obavy, že zlevnění v Evropě přenesou firmy domů.

„Pokud pro pět procent českých zákazníků, kteří se za rok podívají za hranice, snížíme cenu, doplatí na to zbývajících 95 procent, kteří nikam necestují,“ míní mluvčí resortu František Kotrba.

Šéfredaktor specializovaného webu Mobilenet.cz Martin Pultzner ale markantní zdražování nečeká, a to i proto, že velkoobchodní poplatky jsou podle něj nastaveny opravdu nízko.

Jako každý rok by měli na jaře operátoři představit nové tarify. To by pak mohlo být jasné, jak konkrétně firmy zareagují na ohlášený konec roamingu.

Změnu nepocítí jen lidé na dovolené, ale i v pohraničí

Někteří lidé přitom narovnání cen při telefonování z České republiky a sousední země ocení i bez nějakého cestování. Například ve Šluknovském výběžku prakticky není místo, odkud by to do Německa bylo dál než šest kilometrů, takže mobily se tu často přepnou na cizí signál. Někdo tak má i dvě SIM karty – českou a německou, aby zbytečně neplatil za roaming.

Roamingové poplatky zřejmě skončí následkem toho, že evropská dohoda snižuje vzájemné platby mezi operátory na minimum. Za přeshraniční volání si budou účtovat jen necelou korunu za minutu, za textovou zprávu maximálně 0,27 koruny.

Komise tlačí na snižování cen roamingu zhruba deset let. Podle jejích čísel zlevnily všechny mobilní služby o víc než devadesát procent.