Vietnamci mají v Praze už i svoji banku

Praha - V Česku otevřela své zastoupení Vietnamská investiční a rozvojová banka - druhý největší finanční ústav ve Vietnamu. Chce svým lidem ulehčit podnikání, ale taky podpořit české firmy na asijském trhu. Vietnamci už mají v Česku i vlastní televizi nebo školky. V zemi odhadem provozují 20 tisíc obchodů.

Vietnamská investiční a rozvojová banka na pražských Vinohradech otevřela své zastoupení. „To je obrovský krok dopředu, krok, který pomůže rozšíření hospodářské spolupráce,“ domnívá se předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter. Samotní vietnamští obchodníci jsou z otevření banky nadšeni. V těch českých měli často problém s orientací. „Někdy to jednání je zdlouhavé a zdá se nám nepřístupné,“ podotkl vietnamský podnikatel s oblečením a drogerií Vu Phuong.

Vietnamci jsou v Česku už třetí nejpočetnější menšinou a vstříc jim vycházejí i jinde. Například radnice středočeského města Louny jako první v republice nechala všechny svoje městské vyhlášky přeložit do vietnamštiny a v těchto dnech je umístila na svoje webové stránky. Vietnamců se do Česka stěhuje stále víc a až na výjimky se zde snaží maximálně přizpůsobit. Přesto na svou kulturu nedají dopustit.

Osud buddhistické modlitebny stále nejistý

Třeba pražská vietnamská komunita na jaře letošního roku oznámila, že chce v Praze vystavět velkou buddhistickou modlitebnu. Výstavba chrámu je plánovaná na pozemcích vedle areálu tržnice Sapa v pražské Libuši. Stavební povolení od města ale vietnamské buddhistické sdružení ještě nedostalo a není zřejmé, jestli vůbec dostane. Pozemky jsou totiž v územním plánu zanesené jako plocha plánovaná pro zeleň a stavět se tu proto nesmí.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)