Schválený daňový balíček? Rodiny zaplatí o 186 korun měsíčně víc

Praha – Vládní daňový balíček po všech peripetiích s rebely nakonec prošel Poslaneckou sněmovnou. Pro průměrné rodiny to bude znamenat zatížení měsíčního rozpočtu dodatečnými výdaji ve výši 186 korun. Stát by tím měl získat zhruba 16,5 miliardy korun navíc. Podle analytika Patria Finance se tak stane ale pouze v případě, že se reálně spotřeba domácností nezmění. Zákon navíc musí posvětit ještě senátoři a prezident.

Poptávka klesá, stát může vybrat méně

Ve skutečnosti mohou být podle Marka příjmy státu nižší, pokud bude pokračovat pokles domácí poptávky. Posun obou sazeb DPH o procentní bod by měl zvýšit spotřebitelské ceny o 0,8 procenta. Nicméně vliv změny daní na začátku letošního roku byl ještě výraznější (1,13 procentního bodu), inflace tedy na začátku roku 2013 nejspíše zpomalí. „Podle mého odhadu by měla v lednu klesnout na 2,5 procenta,“ dodal.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Tento návrh dále poškodí českou ekonomiku, podrazí hospodářský růst, sníží spotřebu domácností a poškodí zaměstnanost.“

Změny nejsou podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky hospodářsky optimální, ale nejistota je horší. „I tak dosavadní nejistota už škody napáchala,“ poznamenal.

Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident, kde se podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho dají čekat komplikace. Definitivnímu schválení by ale již nemělo nic bránit. „My tak nemusíme měnit prognózu růstu HDP v příštím roce o 0,5 procenta a předpověď inflace 2,5 procenta,“ dodal.    

Od příštího roku by obě sazby daně z přidané hodnoty měly vzrůst o jeden bod na 15 a 21 procent. Lidé s příjmy nad asi 100 tisíc korun měsíčně budou platit sedmiprocentní dodatečnou solidární daň. Podle vlády se to dotkne asi 80 tisíc lidí. Živnostníkům zákon omezí výdajové paušály, zemědělcům nejprve omezí a pak zcela zruší vratku části spotřební daně z nafty. Pro příští dva roky se zruší maximální vyměřovací základy, tedy stropy pojistného na zdravotní pojištění.

„Dá se říct, že veškeré nákupy domácností budou dražší zhruba o procento, samozřejmě za předpokladu, že obchodníci promítnou zvýšení DPH do svých cen. U průměrné domácnosti to udělá zhruba 200 korun měsíčně,“ říká Jan Linhart, partner ze společnosti KPMG.

Komentář Jana Linharta (zdroj: ČT24)
Nákupy v obchodech
Zdroj: ČT24

Sněmovna až na jednu výjimku schválila balíček v podobě, v jaké ho předložila vláda. Výjimkou byla ta část, která sjednocovala poskytování příspěvků na bydlení. Všichni poslanci schválili pozměňovací návrh a tuto navrhovanou změnu vyřadili.

Přehled změn, které přinesl schválený vládní daňový balíček

  • Solidární zvýšení daně z příjmu u fyzických osob. V letech 2013 až 2015 zavede zákon sedmiprocentní zdanění nadlimitních příjmů nad 48násobkem průměrné mzdy.
  • Omezení výdajových paušálů u živnostníků.
  • V letech 2013 až 2015 se zruší základní sleva na dani z příjmů fyzických osob pro důchodce.
  • Zvýšení srážkové daně z příjmů i poplatníků, kteří mají sídlo v zahraničí ze současných 15 na 35 procent od 1. ledna 2013. U příjmů daňových rezidentů České republiky by se nadále odváděla daň 15 procent. Od roku 2014 budou od daně osvobozeny dividendy.
  • Zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Opatření má platit v letech 2013 až 2015. Současně s tím se kvůli námitkám EU přesunou do vyšší sazby některé zdravotnické pomůcky a dětské pleny. Sjednocení sazeb na úrovni 17,5 procenta se odkládá na rok 2016.
  • Zrušení tzv. zelené nafty. Zákon pro příští rok sníží vratku části spotřební daně z nafty pro zemědělce ze 60 na 40 procent. Od roku 2014 ji zruší úplně
  • Zvýšení daně z převodu nemovitostí ze současných tří procent na čtyři procenta.
  • Pro roky 2013 až 2015 budou zrušeny maximální vyměřovací základy, tedy tzv. stropy pojistného na veřejné zdravotní pojištění.
  • Změna rozpočtového určení daní. Kraje budou nově dostávat menší podíl z vybraných daní, aby větší výnos z vyšší DPH a daně z příjmu zaměstnanců připadl pouze státu. Kraje budou dostávat 7,86 procenta z vybrané daně z přidané hodnoty (nyní 8,29 procenta) a 8,65 procenta z daně z příjmu zaměstnanců (nyní 8,92 procenta).