Češi a přesčasy: Hranice mezi pracovní dobou a volným časem mizí

Praha – Bez práce bylo ve 3. čtvrtletí sedm procent Čechů, tedy 368 tisíc. Zhruba tři čtvrtiny Čechů, kteří zaměstnaní jsou, přitom pracují běžně přesčas. Vyplývá to z průzkumu mezi zaměstnanci a zaměstnavateli pracovního serveru Jobs.cz. Lidé si zvykli pracovat víc, protože se v nejisté době krize obávají, že by mohli o zaměstnání přijít. Díky moderním technologiím se navíc hranice mezi volným a pracovním časem rozostřila.

Téměř každý zaměstnanec je v současné době zvyklý pracovat přesčas. I nyní ale existují výjimky. „Lidé spíše nejsou nuceni pracovat přesčas, ale těch, co tak opravdu nikdy nečiní, je zanedbatelná část – asi deset procent,“ konstatoval Tomáš Ervín Dombrovský, analytik LMC. 

S moderními technologiemi přicházejí změny. Řada lidí totiž určitou část dne pracuje z domova a nemusí být fyzicky v kanceláři. „Rozmach moderních technologií rozostřil hranici mezi soukromým a pracovním časem,“ podotkl Dombrovský. Většinu lidí tak práce „dožene“ třeba přes mobil i večer mimo pracovní dobu.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ISIFA

Zaměstnavatelé s přesčasy počítají předem

Přesčasy se více kontrolují a vykazují v průmyslu. „Mnohem větší zkušenosti ale mají lidé ve službách,“ míní analytik. Čtvrtina zaměstnavatelů přitom přesčasy bere jako samozřejmost, zohledňují je přímo v základní mzdě. „Část zaměstnavatelů to kompenzuje třeba náhradním volnem, další čtvrtina pak odměňuje přesčasy finančně,“ poznamenal Dombrovský. 

S nástupem krize se situace na pracovním trhu zhoršila a lidé nechtějí riskovat ztrátu zaměstnání. Víc Čechů si nyní rozmyslí, jestli tolik riskovat. „Protože nechtějí riskovat, že přijdou o práci, jsou ochotni obětovat svůj volný čas. Často se pak podvolí přesčasové práci,“ dodal Dombrovský.

Nezaměstnanost v Česku mezitím pomalu roste

Podle prezidentky Asociace poskytovatelů personálních služeb je ale český trh stabilní. I když se výrazně nenabírá, tak se ani výrazně nepropouští. „Jsme hodně taženi německou ekonomikou. Proexportní politika pomáhá tomu, že té zaměstnanosti je poměrně hodně,“ prohlásila Jaroslava Rezlerová. „Od roku 2010 můžeme říci, že míra nezaměstnanosti stagnuje,“ dodal Ondřej Nývlt z ČSÚ. 

Ondřej Nývlt, ČSÚ:

„Ve třetím čtvrtletí vlastně je zajímavá taková tendence, kdy se nám zvyšuje jak počet zaměstnaných osob, tak počet nezaměstnaných osob, což v překladu laicky znamená, že čím dál tím víc lidí chce na trhu práce participovat.“

Víc je přitom i dlouhodobě nezaměstnaných. „To je opravdu alarmující výsledek. Lidé, kteří se jednou dostanou na úřad práce, si obtížně nacházejí nové zaměstnání. Firmy mají převážně zájem o lidi, kteří přecházejí z jedné práce do druhé, ať už proto, že mají kvalifikaci nebo dobré pracovní návyky,“ konstatoval analytik Home Credit Michal Kozub. 

Analytici se v odhadu na budoucí vývoj zaměstnanosti neshodují. Prognóza České národní banky ale není příznivá. Česká ekonomika podle ní bude letos ještě klesat kvůli vlivu výrazného zpomalení zahraniční poptávky a celkově utlumené domácí poptávky.