Albánie ČEZu zatím štěstí nepřináší

Tirana - Energetické skupině ČEZ se nedaří na albánském trhu. Zvažuje proto odchod. O situaci chce ještě jednat s vrcholnými představiteli země. Albánie je jedinou z 16 zemí, ve které se ČEZu nevrací investice.

Dvě miliardy a 300 milionů korun - takové jsou ztráty energetické skupiny ČEZ v Albánii. Firma proto přemýšlí o možném odchodu ze země. „Bavili jsme se o možných variantách a tady skutečně platí, že mezi albánským premiérem a delegací skupiny ČEZ existovala a zazněla i varianta, že bychom se mohli přátelsky rozejít,“ říká Tomáš Pleskač, člen představenstva a ředitele divize distribuce a zahraničí.

Za ztráty můžou hlavně vyšší výrobní ceny elektřiny, které navýšil albánský regulátor.  Distributor ale ceny u koncových zákazníků nemohl zdražit. A tím se mu prohloubila ztráta.

ČEZ
Zdroj: ČT24/ČEZ

„Hlavní věcí, kterou se v Albánii musí zabývat, je postupné snižování technických ale i netechnických ztrát - to znamená krádeží a technických ztrát v síti a zlepšování platební morálky našich zákazníků v Albánii,“ doplňuje Pleskač.

Kvůli ekonomické krizi a opakujícím se suchům se pravděpodobně situace nezlepší ani v budoucnu. Většinu proudu totiž v zemi vyrábí vodní elektrárny. „Podle mého názoru bude výsledkem to, že ČEZ bude nucen zemi opustit,“ tvrdí Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)