Nemocenská už není „in“, Češi tráví pod dekou spíš dovolenou

Praha - Čechům se nevyplácí nechat si napsat nemocenskou, první tři dny doma jsou totiž neplacené. Lidé proto zvolili jinou cestu - berou si dovolenou. Podle statistik navíc nestůňou tolik jako dřív. Při úrazu nebo dlouhodobější nemoci si ale nemocenskou berou Češi dál. Průměrně to letos bylo 47 dní. Celkem správa sociálního zabezpečení do konce září registrovala skoro 900 tisíc neschopenek.

Dovolenou doma pod dekou tráví čím dál víc Čechů. „Když jsem nemocná, něco na mě leze, vezmu si den dva dovolené a zase se zapojím do pracovního procesu,“ prohlásila Pavla Hartová. Kdyby si totiž nechala u lékaře potvrdit, že nemůže do práce, nedostala by první tři dny žádné peníze. I pak dostane méně, než když má dovolenou.

Člověk vydělávající 25 tisíc korun měsíčně dostane po třech dnech přes 600 korun na den, po třech týdnech nemoci už jen čtyři stovky.

Lékaři na druhou stranu upozorňují, že dovolená je třeba pro udržení zdravé kondice. „Dovolená jsou čtyři týdny v roce. Když si to člověk vyleží na dovolené místo nemocenské, tak mu pak chybí,“ poznamenala Hartová.

Léky - ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Nemocní se častěji snaží léčit sami

První kroky nemocného přitom čím dál častěji vedou místo do ordinace do lékárny. „Každý lékárník by měl poznat při rozhovoru s pacientem, zda-li je skutečně ten jeho příznak schopen vyřešit,“ řekl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Češi jsou letos na nemocenské v průměru 47 dní, což je o den a půl déle než loni. Nejčastěji za to mohou problémy s dýchacím ústrojím. Naopak méně zůstávali Češi doma kvůli pracovním úrazům. Nejnebezpečnější je v tomto ohledu práce ve strojírenství nebo na stavbách, ale také řízení auta.

Nemocenská vyšla z módy (zdroj: ČT24)