Přelomový Windows 8 a tablet Surface jdou do prodeje

New York - Uživatelé si už mohou pořídit nový operační systém Windows 8 od Microsoftu. Jde přitom o nejradikálnější změnu od příchodu Windows 95 před 17 lety. Systém podporuje ovládání pomocí dotykové obrazovky, bude tak vhodný pro počítačové tablety nebo chytré telefony. Uživatelé se ale budou nuceni naučit novému způsobu práce s počítačem. Windows 8 budou dostupné i v české verzi. Microsoft rovněž uvádí na trh svůj první tablet Surface.

V internetovém obchodě Amazon.com se krátce po spuštění prodeje různé verze Windows 8 dostaly na vrchol žebříčku nejprodávanějšího zboží. V Česku nový operační systém nabídly téměř čtyři desítky internetových obchodů. Cena v případě přechodu ze starší verze Windows začíná na necelých 1600 korunách.

Pro uživatele nový Windows 8 představuje výzvu. „Bylo velmi obtížné si na to zvyknout,“ uvedl uživatel Tony Roos, který si nedávno na svém počítači nainstaloval bezplatnou předběžnou verzi.

Finanční ředitel Microsoftu Peter Klein uvedl, že nemá velké obavy z toho, že by změny v novém operačním systému odrazovaly uživatele od jeho pořízení. Lidé podle něj nakonec pochopí, že inovace systému přinášejí zvýšení jeho efektivity. „Přetváříme Windows i celé odvětví osobních počítačů,“ řekl šéf společnosti Microsoft Steve Ballmer.

Systém Windows byl od základu přepracován. Vychází z osvědčeného, rychlého a spolehlivého jádra Windows 7 a přináší zcela nové dotykové rozhraní. Jedná se o nový systém Windows pro nová zařízení.

Operační systémy Windows používá zhruba 90 procent osobních počítačů v celém světě, závislost Microsoftu na tomto produktu se však snižuje. Podíl Windows na celkových tržbách podniku loni klesl na zhruba 25 procent ze 30 procent před pěti lety.

„Skutečně to představuje revoluci. Vzpomínali jsme na dobu před třemi lety, kdy se informace o nových Windows objevily poprvé, a už tehdy Microsoft tvrdil, že budou přelomové. Tehdy jsme tomu nevěřili a nakonec jsme se dočkali dvou paralelních prostředí – ryze dotykového pro tablety a klasický desktop,“ uvedl redaktor Živě.cz Jakub Čížek.

Některé ovládací prvky jsou skryty

Namísto dosavadního startovního menu a známých ikonek zobrazuje Windows 8 aplikace v barevných obdélnících, které mohou znázorňovat aktualizované informace o dané aplikaci. Tyto obdélníky jsou dostatečně velké na to, aby se na dotekových obrazovkách daly snadno ovládat prstem. Řada ovládacích prvků nového systému je ale skryta a uživatelé musejí sami přijít na to, jak je používat.

Microsoft Windows 8
Zdroj: ČT24/Microsoft

Šéf společnosti Microsoft Steve Ballmer:

„Bude to impozantní rok. Bude to rok nevídaných příležitostí. Bude to největší vstup produktů a služeb v historii naší firmy na trh a vytvoří to ohromné příležitosti pro naše partnery.“

Windows 8 ale zřejmě nevzbudí velký zájem ze strany podniků. „Windows 8 je, upřímně řečeno, spíše spotřebitelská než podnikatelská platforma,“ uvedl analytik Doug Johnson ze společnosti American Bankers Association. „Skutečně nevidím žádnou dodatečnou podnikatelskou funkci, kterou by systém Windows 8 poskytoval,“ dodal.

Podle analytické společnosti Gartner se letos nové Windows objeví asi na půl procentu používaných počítačů, v příštím roce by to měla být už desetina všech PC.

První tablet od Microsoftu si koupí první zákazníci

Microsoft také začal prodávat tablet Surface, který bude konkurovat přístrojům iPad společnosti Apple a tabletům s operačním systémem Android firmy Google. Cena tabletu bude začínat na 499 dolarech (9 600 korun). Přístroj se bude prodávat pouze v obchodech Microsoftu nebo na jeho internetových stránkách. „Máme zařízení, které je jedinečně dobré v tom, že dokáže být tabletem i osobním počítačem bez jakýchkoliv kompromisů,“ uvedl Ballmer.