Senát chce projednání daně z finančních transakcí ve vládě

Praha - Senát žádá vládu, aby vypracovala analýzu a projednání dopadů účasti nebo neúčasti Česka na zavedení daně z finančních transakcí, kterou podporuje více než třetina zemí EU. Česká vláda zavedení daně odmítá. Současně horní komora žádá kabinet, aby v parlamentu umožnil řádné projednání pozice České republiky k hospodářské a měnové unii. Senát rovněž vytkl vládě, že rozpočtový schodek snižuje převážně plošnými škrty bez prorůstových opatření.

Daň z finančních transakcí v Senátu

„Myslím si, že budoucnost, která je v této chvíli spojena s tím, jak bude fungovat EU, jejíž jsme členskou zemí, si tuto hlubokou diskusi v Parlamentu ČR zaslouží,“ uvedla místopředsedkyně Senátu za ČSSD Gajdůšková.

Co postihuje daň z finančních transakcí

Daň z finančních transakcí navrhl před rokem Brusel. Měly by ji hradit finanční instituce v celé unii. U obchodů s akciemi a obligacemi by její výše podle tehdejšího návrhu činila 0,1 procenta a u derivátů 0,01 procenta. V celém bloku ale návrh neprošel. Evropská komise tak v úterý dala zelenou desítce zemí, které tuto daň chtějí společně zavést.

Senátoři kritizují plošné škrty

Senát ve shodě s doporučením Evropské rady vytkl vládě, že rozpočtový schodek snižuje převážně plošnými škrty bez prorůstových opatření. Senátoři dnes také vybídli vládu k tomu, aby nastavila spravedlivěji zdanění zaměstnanců a živnostníků. Chce také snížení daňových úniků a zjednodušení výběru daní redukcí daňových výjimek. Pro hlasovali zástupci levice i koalice.

Vydáno pod